Pulska epizoda slavnoga romanopisca Jamesa Joycea

Brončani Joyce na terasi pulskog kafića Uliks, djelo Mate Čvrljka (M. ANGELINI)
Brončani Joyce na terasi pulskog kafića Uliks, djelo Mate Čvrljka (M. ANGELINI)

James Joyce je sa zaručnicom Norom Barnacle stigao u Pulu parobrodom iz Trsta u nedjelju, 30. listopada 1904. Upravo se toga dana u parku ispred Arene otkrivao spomenik carici Elizabeti, popularnoj Sisi, supruzi Franje Josipa.

Stanodavka im je bila Amalija Globočnik, tajnica koja podučava hrvatski jezik u Berlitz School of Language u Puli, u kojoj se zaposlio i Joyce. Šesnaest sati tjedno predavao je engleski jezik. Bratu Stanislausu piše: "Ovo ovdje je nova škola i gotovo svi moji učenici su časnici u austrijskoj mornarici… Ovdje govore tri jezika - talijanski, njemački (službeni jezik) i slavenski. Međutim je talijanski koji govore jako iskvaren… Ovdje nema više od tri ili četiri Engleza, a svi su znamenite osobe".

Globočnik je kasnije pripovijedala da je taj mladi čovjek uvijek bio ironičan i arogantan.

Mnogo toga nije volio, pa tako ni "zabačenu Pulu", koju je smatrao "pomorskim Sibirom", mjestom nemjerljivim s tadašnjim europskim gradovima; nije cijenio militarističko ozračje austrougarske mornaričke baze.

Isto je tako s visine gledao na lokalno stanovništvo, o kojemu se nije izražavao često, ali kad je to činio bio je vrlo oštar.

Posjećuje hrvatski Narodni dom, iz europskih središta stižu mu književne publikacije, u caffeu Miramar lista Figaro…, ali to nije bilo dovoljno, pa javlja bratu: "Pokušat ću preseliti u Italiju što prije bude moguće, jer mrzim ovu katoličku zemlju s njezinih stotinu naroda i tisuću jezika".

Usporedba sa Sibirom možda se krije u opisu stanodavke koja je voljela Joyceove i često ih je posjećivala u njihovoj malešnoj sobi, gdje je Joyce obično sjedio na krevetu i pisao kad bi ona ulazila.

Siromaštvo mladog para ju je žalostilo. "Joyce nikada nije mijenjao odijelo, a Nora svoju haljinu. Jednom su od nje morali posuditi petrolej za lampu. U sobi nije bilo peći i u prosincu je postalo svježe, a onda i hladno", pripovijedala je Amalija Globočnik, koja je kasnije živjela i umrla u Zagrebu.

Kasniji bolji dani došli su s toplom sobom i poboljšanim materijalnim uvjetima. Osim toga, biografi navode da je par u Pulu stigao tek s jednim koferom, i to prljavoga rublja. Vjerojatno je i to razlog što mu slavenski narod u prvim dojmovima nije bio simpatičan, kao što tada piše svom bratu. Pula definitivno nije bila njegov odabir, ispala je slučajno. (Pripremio R. BURŠIĆ)

CIJELI TEKST PROČITAJTE U PRILOGU ISTRA PLUS U TISKANOM IZDANJU


Podijeli: Facebook Twiter