Pulska ekonomija želi status fakulteta

Isteklo je pravo korištenja fotografije
Isteklo je pravo korištenja fotografije

Vec se duže vrijeme na Sveucilištu Jurja Dobrile šuška o tome da Odjel za ekonomiju i turizam "Dr. Mijo Mirkovic" nije zadovoljan statusom koji ima unutar ove visokoobrazovane institucije te traži da ponovno postane fakultet.

Nezadovoljstvo ekonomista više se ni ne skriva. I službeno je Vijece Odjela ekonomije donijelo zakljucak da se žele izdvojiti u pravnu osobu, a ne više biti jedan od pet odjela integriranih u pulsko sveucilište. Svoj su zahtjev u listopadu 2010. godine uputili rektoru Robertu Matijašicu, a u meduvremenu nezadovoljstvo sadašnjim ustrojem sve više raste.

Procelnik Valter Boljuncic, koji bi da Odjel ekonomije i turizma postane fakultet stekao titulu dekana, odmah je želio pojasniti da nije rijec ni o kakvom odvajanju.

Kao najveca sastavnica najviše smo pridonijeli stvaranju pulskog sveucilišta, ali jedno je integrirano, a drugo centralizirano sveucilište, kao što je ovo sada, gdje i za neke najjednostavnije stvari moramo cekati na potpis rektora. Drugdje su institucije naše velicine fakulteti, a kad bismo vratili status fakulteta, to bi povecalo naš imidž, vjerojatno bismo imali veci broj upisanih studenata jer bismo bili bolje prepoznati medu ostalim fakultetima ekonomije, kazao je Boljuncic.

Zaraduju više od svih ostalih zajedno


Kao nekadašnji prodekan za znanstveno istraživanje sudjelovao je u povjerenstvu za formiranje pulskog sveucilišta i vec se tada zalagao za opstanak fakulteta. Zakonom o osnivanju Sveucilišta Jurja Dobrile u Puli 2006. godine odluceno je ipak da se bivši Fakultet ekonomije i turizma, Filozofski fakultet i Visoka uciteljska škola, koji su dotad potpadali pod Sveucilište u Rijeci, preustroje u odjele novog integriranog pulskog sveucilišta.

Iako procelnik Boljuncic to nije odmah spomenuo, kljucni razlog zbog cega se ekonomija želi osamostaliti je to što ovaj odjel ostvaruje više prihoda od svih ostalih sastavnica zajedno. Godišnje od školarina oko tri milijuna kuna, a još milijun i pol od doktorskih studija, tecajeva, medunarodnih projekata, ljetne škole... U trenutku kad bi stekli pravnu osobnost, dobili bi svoj racun, a time i vecu slobodu raspolaganja ovim sredstvima.

- Spremni smo prihvatiti da ovisno o svojim prihodima izdvajamo za one odjele koji nisu u tako povoljnom položaju na tržištu. Postati pravna osoba ne znaci da se s novcem može raditi što se želi. I dalje bismo za svako raspolaganje vecim iznosom morali tražiti odobrenje rektora. Uostalom, dekana Ekonomskog fakulteta u Zagrebu smijenio je Senat nakon što se ispostavilo što je radio. Ponavljam, želimo djelovati u sklopu Sveucilišta, ali kao fakultet jer nas sadašnja organizacija onemogucava u realizaciji naših ciljeva, kazao je Boljuncic.

Niti kune od Ministarstva


Posebno zamjeraju Upravi Sveucilišta to što više ne dobivaju ni kune za materijalne troškove iz sredstava Ministarstva znanosti, obrazovanja i sporta pa ih u cijelosti snose sami.

- Sredstva Ministarstva odlaze drugim odjelima, a mi samo za struju godišnje potrošimo 300-400 tisuca kuna. Kad smo bili u sastavu rijeckog sveucilišta, Ministarstvo je za fakultete u Puli izdvajalo oko 1,1 milijun kuna za materijalne troškove, a nama su kao najvecem fakultetu dodjeljivali 40 do 45 posto iznosa. Izracunali smo da smo od osnutka pulskog sveucilišta ošteceni za milijun do milijun i pol kuna, napominje Boljunucic.

Na Odjelu za ekonomiju stoga traže transparentniji sustav financiranja i upozoravaju da pulsko sveucilište još uvijek nije osnovalo službu za unutarnju kontrolu i reviziju, što je protivno zakonu. Takoder tvrde da je sustav javne nabave uveden tek ove godine, dok je dosad rektor sam odlucivao.

Jedini nacin da ekonomija stekne svoju pravnu samostalnost je mijenjanje Zakona o osnivanju Sveucilišta u Puli ili pak njegovo osporavanje temeljem odluke Ustavnog suda koji propisuje da se zakonom ne može nametnuti unutarnje ustrojstvo sveucilišta.

Zamjenica procelnika Danijela Križman Pavlovic istice da i u prijedlogu zakona o sveucilištu, koji je u paketu s ostalim zakonima o visokom obrazovanju trenutno u saborskoj proceduri, postoji mogucnost stjecanja pravne osobnosti. (Piše Maša JERIN)

CIJELI TEKST CITAJTE U DANAŠNJEM TISKANOM IZDANJU


Podijeli: Facebook Twiter