Pulska "Dunda" na Danima satire

Prizor iz predstave "Kako je Dunda spasila Domovinu" (D. ŠTIFANIĆ)
Prizor iz predstave "Kako je Dunda spasila Domovinu" (D. ŠTIFANIĆ)

Dani satire Fadila Hadžića za svoje 37. izdanje, koje će se održati od 5. do 21. lipnja u "Kerempuhu" s petnaest predstava u konkurenciji, najavljuje i nekoliko novosti, popratni program u kasnim satima, ali i promjenu imena dosadašnjih nagrada "Zlatni smijeh" te i odlazak dosadašnjeg izbornika nakon osam godina.

- Predstave za konkurenciju izabrane su između njih skoro 50 prijavljenih, među kojima je bilo osrednjih i loših, ali i onih koje žanrovski i tematski ne mogu konkurirati na festivalu ovoga tipa, rekao je izbornik Hrvoje Ivanković na jučerašnjoj konferenciji za novinare.

Temeljni kriteriji za odabir bili su mu originalnost i inventivnost autorskog i redateljskog rukopisa, tematska zanimljivost i izvedbena razina, a kod predstava zabavnog karaktera i način na koji postižu komunikaciju i interakciju s publikom.

-  Dobili smo dobar, zanimljiv i raznolik festival okrenut različitoj publici, istaknuo je Ivanković koji se ove godine posljednji put pojavljuje u ulozi izbornika jer je, napomenuo je, u proteklih osam godina odradio dva zaokružena ciklusa i dobro je da na festival dođe netko novi.

Festival otvara "Božić kod Ivanovih" ljubljanskog SNG-a u režiji Olivera Frljića, a slijede Kerempuhova "Svećenikova djeca", "Kako je Dunda spasila domovinu" Istarskog narodnog kazališta - Gradskog kazališta Pula, Komedijino "Čisto ludilo", "Grupa" Kazališta Knap, Gavelline "Fine mrtve djevojke", "Kokoš" zadarskog HNK-a.

Iz zagrebačkog Exita dolazi predstava "Sutra (ni)je novi dan", iz "Kerempuha" još i "Gospođa ministarka", iz osječkog HNK "Cijena sreće", iz ZKM-a "Tartuffe", a zagrebački Teatroman izvest će predstavu "Muškarci su s Marsa, žene su s Venere".

Od inozemnih predstava za nagrade se natječu još "Čudo u Poskokovoj Dragi" Narodnog pozorišta Subotica, "Sumnjivo lice" Jugoslavenskog dramskog pozorišta iz Beograda, "Ženska komedija" Mestnog gledališča ljubljansko, a izvan konkurencije Prešernovo gledališče Kranj iz Republike Slovenije dolazi s autorskim projektom "25.671" u režiji Olivera Frljića.

Nakon dodjele nagrada "Kerempuh" će izvan konkurencije izvesti svoju hit predstavu "Spektakluk".

Ime nagrada "Zlatni smijeh" se ukida, pa će žiri u kojem su Ivo Štivičić, Olga Pakalović i Bojana Radović dodijeliti Veliku nagradu Večernjeg lista za najbolju predstavu u cjelini, nagrade za režiju, tekst, žensku ulogu, kabaretsku predstavu, pet ravnopravnih glumačkih nagrada i tri posebna priznanja, te nagrade koje nose ime istaknutih glumaca - Mladen Crnobrnja Gumbek za mušku ulogu i Sabrija Biser za mladog glumca u ulozi karakterne komike. (Hina)


Podijeli: Facebook Twiter