Pulska djeca u jednom od najljepših djela baletne literature

Iz "Orašara" (Arhiva)
Iz "Orašara" (Arhiva)

Djeca iz pulskog plesnog studija Art Dance obavljaju posljednje pripreme uoči njihovog velikog dana - nastupa u predstavi ruskog carskog baleta "Orašar", koja će se odigrati u nedjelju, 7. veljače u Istarskom narodnom kazalištu - Gradskom kazalištu Pula. 

Članovi ruskog Carskog baleta gostovat će u INK-u s dvije izvedbe predstave "Orašar" P. I. Čajkovskog. Izvedbe će se održati u 17 i u 20 sati, u trajanju od po dva sata, s pauzom.

Popularnost "Orašara"

Budući da ovo klasično djelo podrazumijeva i sudjelovanje djece, jer se fabula odnosi upravo na djecu, obitelj i tradiciju Božića, a za ansambl koji je stalno na putu teško je voditi iz lokacije u lokaciju djecu, uz ostalo i zbog školskih obveza, prilikom gostovanja ovoga ansambla u svakom gradu sudjeluju lokalna djeca. Za Pulu  će to biti djeca iz Art Dancea. S njima je, osim njihove voditeljice Tatjane Ban Samuele, vježbala i Sabrina Rinaldi iz San Rema, koja već godinama surađuje s INK-om na ljetnim plesnim radionicama.

"Orašar" je jedno od najljepših djela klasične baletne literature, a tradicionalno se uobičavalo njegovo prikazivanje uoči božićnih blagdana. U 120 godina od praizvedbe popularnost "Orašara" kod publike, osobito kod djece, stalno je rasla i danas je to jedan od najizvođenijih baleta na svijetu.

Priča o djevojčici koja ispod bora pronalazi nesvakidašnji dar, drvenog orašara kojim se razbijaju orasi i s njime proživi čudesne dogodovštine u izmaštanom svijetu, preuzeta je od E. T. A. Hoffmanna u obradi A. Dumasa oca.

Veliki izazov

Osnivač i umjetnički direktor Ruskog carskog baleta Gediminias Taranda veli da mu je "neizmjerno drago ponovno doći u Pulu, jer "Orašar" je jedno od kultnih djela koje izvodi Carski balet, a usudio bih se reći, i jedno od najzahtjevnijih. Ne sumnjam da će pulska publika uživati. Posebno se veselimo angažmanu dječjeg baletnog ansambla Art Dance koji nam se ovaj put pridružuju u predstavi".

Raskošna scenografija bit će upotpunjena s gotovo dvije stotine različitih kostima.

- Kostimiranu probu imat ćemo na dan predstave, kada stiže Carski ruski balet i kada ćemo imati i generalku. Za sada djeca vježbaju sa mnom i s Tatjanom Samuele Ban. Sudjelovat će oko 25 djece iz Art Dancea, a pred njima je veliki izazov, jer neće imati puno vremena za isprobavanje scene i kostima s protagonistima ruskog baleta, no marljivo i predano vježbaju tako da zasigurno neće biti problema, veli Sabrina Rinaldi iz San Rema, koja je i za vrijeme zimskih praznika radila s djecom. (V. BEGIĆ)


Podijeli: Facebook Twiter