Pulska devetorka prebacivala ilegalce

Isteklo je pravo korištenja fotografije
Isteklo je pravo korištenja fotografije

Zbog protuzakonitog prebacivanja osoba preko državne granice, pocinjenog u sastavu grupe tijekom 2001. i 2002. godine, na Županijskom je sudu u Puli u cetvrtak je krivima proglašeno devetero Puljana. Sutkinja Dorijana Dolenec Kujundžic je prvookrivljenom Elvisu Ahmicu (31) izrekla bezuvjetnu kaznu od osam mjeseci zatvora, u koju ce se uracunati i pet mjeseci koliko je proveo u pritvoru.

Sanja Vlahovic (42), Marino Zecevic (33), Marijan Vinter (37), Sebastijan Hajnal (31), ?emalji Bujar (36), Anton Kuzmic (37), Armin Rimaj (34) i Predrag Kuraica (38) kažnjeni su uvjetnom osudom na tri mjeseca zatvora, u koji nece biti upuceni ako u roku od jedne godine ne pocine nova kaznena djela. Marijanu Vinteru je uz to izrecena i obavezna mjera lijecenja od ovisnosti.

Epilog je to sudskog postupka koji se vodio temeljem optužnice rijeckog USKOK-a, koju je na pulskom Županijskom sudu zastupao Doris Hrast. Optužnicom se Ahmicu stavljalo na teret da je tijekom 2001. i 2002. godine na širem podrucju Istre zajedno s pokojnim Skenderom Šabanijem radi prebacivanja ilegalnih imigranata iz Srbije, Makedonije te Bosne i Hercegovine angažirao dvadeset osoba (medu kojima i osam okrivljenika) kao vozace.

Tako su Ahmic i Šabani stupili u kontakt sa strancima, s kojima su dogovorili da ih prebace preko granice za najmanje 1.000 eura po osobi i to najmanje 91 osobu. Strance su docekivali i prihvacali na raznim mjestima u Puli te ih po uputama Ahmica i Šabanija smještali u Šabanijevu kucu u Galižani ili u kucu Sanje Vlahovic i Milana Gorbunova, kao i na druge adrese u Puli i okolici.

Vozaci su strance za naknadu od 200 do 300 eura po vožnji unajmljenim vozilima, za ciji su najam novac dobili od Ahmica i Šabanija, prevozili do mjesta u blizini granicnih prijelaza sa Slovenijom.

Na sudenju devetorki bili su svi okrivljenici izuzev ?emaljija Bujara, kojemu se sudilo u odsutnosti te su svi (osim Bujara) priznali krivnju i izrazili iskreno kajanje. Doris Hrast zatražio je da se okrivljenici proglase krivima, ali da im se pri odmjeravanju kazni uzme u obzir niz olakotnih okolnosti.

Hrast je istaknuo i da je svih deset prijelaza ilegalaca završilo bezuspješno jer su svi otkriveni, bilo u Hrvatskoj, bilo u Sloveniji, tako da bi zapravo bila rijec o pokušaju prebacivanja jer vozaci obecani novac nisu ni dobili.

Državni odvjetnik istaknuo je da su od pocinjenja kaznenog djela do ovog sudenja neki okrivljenici postali roditelji te su se njihove životne prilike bitno promijenile. Stoga je predložio da se svima osim Ahmicu odredi uvjetna osuda, što je sud i prihvatio izrekavši jedino njemu bezuvjetnu zatvorsku kaznu. Sud je zbog teških materijalnih prilika devetero Puljana oslobodio obveze placanja troškova sudenja.


Podijeli: Facebook Twiter