Pulska cementara ima novo ime i vlasnika

Isteklo je pravo korištenja fotografije
Isteklo je pravo korištenja fotografije

Istra cement d.d. se od sada zove Calucem d.o.o. Promjena je nastupila nakon što ju je ovog tjedna upisao Trgovacki sud u Rijeci, a usvojila Skupština dionicara prije dva mjeseca. Objašnjavajuci razlog te promjene, predsjednik Uprave starog i novog društva Alfred Blažina nam je rekao da je do promjene došlo zbog izjednacavanja naziva s nazivom poslovne grupacije Calucem kojoj pripadaju.

- Ime Calucem povezuje tri rijeci koje oznacavaju naš proizvod: calcium aluminatni cement, zakljucio je Blažina. On nam je iznio da je prije te promjene došlo i do promjene vlasnika, odnosno tvornica cementa je prodana drugom londonskom društvu za upravljanje investicijskim fondovima Argus Capital Group.

Podsjecamo da je prije te promjene, u 2010., londonsko društvo za upravljanje investicijskim fondovima Mid Europa Partners iz Istra cementa prenijelo u Istra cement nekretnine vlasništvo nad atraktivnim zemljištima koje ima u južnoj Istri: bivši kamenolom Max na Stoji te zemljištima na Valbanoši, Valkanama i Indijama, te nakon toga prodalo tvornicu cementa drugom društvu.

Nema velike razlike izmedu Mida i Argusa jer je prvo društvo ranije, a drugo sada upravljalo pulskom cementarom putem investicijskih fondova u koje su uložili novac institucionalni investitori poput EBRD-a, Svjetske banke, mirovinskih fondova, osiguravajucih društava...

Osim tvornice u Puli, tvrtka Calucem ima i prodajne urede u Njemackoj, SAD-u i Singapuru putem kojih izvozi više od 99 posto svoje proizvodnje u 50-ak zemalja na svim kontinentima.

Pulska cementara je drugi svjetski proizvodac po kolicini proizvodnje aluminatnog cementa te zapošljava 149 radnika i do 50 kooperanata, ovisno o projektu. Prosjecna mjesecna neto placa u 2010. je iznosila 7.626,11 kuna.


Podijeli: Facebook Twiter