Pulska carinarnica prikljucuje se rijeckoj

Isteklo je pravo korištenja fotografije
Isteklo je pravo korištenja fotografije

Nakon što su gradani na referendumu potvrdili pristupanje Hrvatske Europskoj uniji postalo je jasno da više nema povratka natrag te da u bliskoj buducnosti nece više biti granicnih prijelaza prema ostalim zemljama clanicama, Sloveniji i Madarskoj. To ce prvenstveno ubrzati protok turista i robe, ali i kriminalnih skupina.

Od djelatnika policije ocekuje se da više nece biti stacionirani na cetiri kopnena granicna prijelaza u Istri, vec ce ubuduce više djelovati terenski kako bi svejedno mogli otkrivati nelegalne skupine.

Što ce biti s carinicima? U javnosti ih se doživljavalo kao ispitivace od kojih su mnogi prekogranicni putnici cesto skrivali stvarnu vrijednost robe koju su uvezli ne bi li izbjegli placanje carine i PDV-a. Za sada se najavljuje da ce biti ukinuta pulska ispostava carinske službe te da ce istarski carinarnici pripasti pod rijecku carinarnicu.

Jucer smo dobili odgovor Carinske uprave na naš upit planira li se ukidanje carinarnice u Puli, odnosno kakve ce promjene to donijeti službenicima. Vele da pripremaju novu organizacijsku strukturu carinske službe koja ce se ustrojiti ulaskom Hrvatske u EU te da u ovom trenutku nije moguce dati precizna ocitovanja.

Što se konkretno planira, otkrio nam je predsjednik Nezavisnog sindikata carinika Hrvatske Željko Popovic, koji smatra da je restrukturiranje Carinske uprave posljedica ukidanja granicnih prijelaza zbog pristupanja Uniji, ali i rješavanja problema koje su naslijedili iz vremena HDZ-ove vladavine.

Vlada predlaže da pulska carinarnica bude prikljucena rijeckoj, ali nitko od 180 službenika u Istri nece dobiti otkaz. Višak rukovoditelja i ostalih radnika bit ce prerasporeden, kako u Hrvatskoj tako i u Istri. Tu ocekujemo razvoj pomorske carinske službe, odnosno da u Puli bude jedno od sjedišta pa ce se tu naci prilika za nove poslove sadašnjim carinicima koji ce ubuduce raditi i poslove inspekcijske službe, kontrole rada na crno u marinama te zaštite okoliša i prirodnih resursa, zakljucio je Popovic.

Dodao je da je sadašnja Vlada, za razliku od prethodne, ukljucila sva tri sindikata u pregovore oko preustroja Carinske uprave te da pregovarace ocekuju teški procesi. (P. GREGOROVIC)

VIŠE U TISKANOM IZDANJU.


Podijeli: Facebook Twiter