Pulska bolnica za lijekove dužna 59 milijuna kuna

Isteklo je pravo korištenja fotografije
Isteklo je pravo korištenja fotografije

Nakon što su Hrvatske veledrogerije obavijestile javnost da ce od 1. travnja obustaviti ili smanjiti isporuku lijekova i medicinskog materijala zdravstvenim ustanovama, medu kojima i Opcoj bolnici Pula, zbog prevelikog duga, ministar zdravlja dogovorio je da se odluka o obustavi isporuke ne primjenjuje od 1. travnja.

Jucer nam je ministar Rajko Ostojic potvrdio informaciju da ce se u cetvrtak sastati s predstavnicima veledrogerija ne bi li zajednicki pronašli model rješavanja problema dugova za svih 17 bolnica pa tako i za pulsku. Govoreci konkretno o dugu pulske bolnice za lijekove i medicinski materijal, ministar kaže da taj dug iznosi 58,9 milijuna kuna i da je placanje duže i od 365 dana.

- Ministarstvu je poznat i podatak da je pulska bolnica u posljednja tri mjeseca podmirila 8,6 milijuna kuna duga. No, moram istaknuti da i pulska, kao i sve bolnice, imaju zalihe lijekova za sedam do deset dana, a neke i duže, istaknuo je ministar Ostojic u prilog tezi da i uz obustavu lijekova bolnice imaju odredene zalihe s kojima mogu premostiti ovaj period dok se ne postigne dogovor s veledrogerijama.

Za komentar smo upitali i Valerija Drandica, nacelnika uprave Istarske županije. Na upit o dugu pulske bolnice od gotovo 59 milijuna kuna za lijekove, Drandic kaže da je bolnica unatrag cetiri godine sanirana, a da su vec sada ukupne obveze premašile sto milijuna kuna.

- Mjesecno placamo od svake obveze pomalo i vjerujem da ce se placanje lijekova posljednje obustaviti. Medutim, ne nailazimo na razumijevanje jer cijelo vrijeme govorimo da za takvo stanje nije kriv niti menadžment niti nacin vodenja bolnice. Razlog je godinama loše odmjeren limit. Sada se nadam da cemo u Vladi imati pravog sugovornika koji ce uvažiti naše argumente, ustvrdio je Drandic.

- Zdravstveni sustav u Istri godišnje košta od 400 do 450 milijuna kuna, dakle primarna zdravstvena zaštita, bolnica i hitna, a Istarska županija u zdravstvu obrce tek 20 milijuna. Osnivaci su tu nemocni: Ministarstvo donosi pravila, Hrvatski zavod za zdravstveno osiguranje odlucuje o novcu, a osnivaci o cemu?! Zato tvrdim da je neopravdano prozivati županije, rekao je Drandic. (Sandra ZRINIC TERLEVIC)

CIJELI TEKST U TISKANOM IZDANJU


Podijeli: Facebook Twiter