Pulska bolnica uvela štedljivu potrošnju lijekova

Ukupan dug pulske bolnice prema veledrogerijama premašuje 50 milijuna kuna (Ilustracija Saša MILJEVIĆ)
Ukupan dug pulske bolnice prema veledrogerijama premašuje 50 milijuna kuna (Ilustracija Saša MILJEVIĆ)

Zbog dugova prema veledrogerijama koji, prema nekim informacijama, premašuju 250 milijuna kuna za plaćanje koje prelazi 180 dana, nekim županijskim bolnicama, među kojima je i pulska, prijeti nestašica lijekova. Prema podacima Ministarstva zdravlja, pulska bolnica duguje veledrogerijama 13 milijuna kuna za neplaćene račune preko 180 dana, a ukupan dug premašuje 50 milijuna kuna. Stoga su u Puli prisiljeni na štedljivu potrošnju.

- Zasad imamo sve potrebne lijekove i u potpunosti osiguravamo i izvodimo program zdravstvene zaštite naših osiguranika i turista, ali ako budemo trošili istim ritmom kao i dosad, a dobavljači provedu svoj naum, prijeti nestašica lijekova i medicinskog potrošnog materijala, što ne smijemo dozvoliti, kazao je ravnatelj pulske bolnice Lems Jerin.

Ravnateljstvo Opće bolnice Pula stoga je prije dva dana poslalo naputak svim djelatnostima bolnice da prioritet u zdravstvenom liječenju imaju sva hitna stanja, kao i sva ostala stanja vezana za kronične bolesti. S druge strane, hladni pogon treba ograničiti u najvećoj mogućoj mjeri dok se ne riješi problem opskrbe lijekovima i bolničkim materijalom. Pritom se misli na dijagnostičke postupke i operacije čije odlaganje nema odraza na zdravlje pacijenta.

- Glavni razlog dugogodišnjih financijskih problema pulske bolnice je nedovoljan proračun, dok bolnica iz mjeseca u mjesec povećava količinu obavljenog posla. S druge strane, sukladno ugovoru, HZZO ne priznaje više obavljen rad iznad ugovornih obveza, ističe Jerin. Zbog toga su na sjednici Upravnog vijeća OB Pula održanoj 20. srpnja otpisana potraživanja prema HZZO-u u vrijednosti od 76,7 milijuna kuna za tako obavljen rad u zadnjem tromjesečju 2010., u 2011. i prvom kvartalu 2012. godine.

Jerin upozorava da Županija, koja je osnivač bolnice, ne može sanirati ove dugove jer je županijski proračun manji od bolničkog, odnosno očekuje pomoć države. Problem se mora sanirati maksimalno u mjesec dana jer tada bi se mogla početi osjećati nestašica lijekova.

Dok su opće bolnice u velikoj neizvjesnosti, država je dugove namirila kliničkim bolničkim centrima jer su oni direktno pod njenom ingerencijom. Vjerujući da se rješenje može naći u relativno kratkom vremenu, a ono ovisi o dogovoru Ministarstva zdravlja i veledrogerija, Jerin smatra da navedena mjera restrikcije ima samo kratkoročni učinak, a o daljnjem razvoju situacije bolnica će pravovremeno obavijestiti javnost. (Maša JERIN)


Podijeli: Facebook Twiter