Pulska bolnica uredila hitni bolnički prijem


Početkom turističke sezone brojnim građanima Pule, ali i njihovim gostima otvorene su nove, preuređene prostorije hitnog bolničkog prijema u Mornaričkoj bolnici. Novost je da se u hitni bolnički prijem ulazi s dvorišne strane, odmah pored ulaza za pacijente koji dolaze vozilima hitne pomoći. Osim novouređenih prostorija, novost je i trijaža pacijenata ovisno o njihovom zdravstvenom stanju.

- Još 2007. godine znali smo da je potrebno promijeniti rad u hitnom prijemu, kako prostorno tako i organizacijski. Bilo je to jedno od najužih grla jer smo mi akutna bolnica gdje je zbrinjavanje bolesnika prioritet. Tada je zapravo i počeo taj sveobuhvatni plan preuređenja prostora tadašnjeg hitnog bolničkog prijema, kako tehničkih tako i kadrovskih uvjeta, naravno uvijek u skladu sa zakonskim normativima i financijskim mogućnostima. Krajnji cilj koji želimo postići je da se promijeni ne samo izgled, već i cjelokupan pristup bolesnicima i način rada, rekao nam je zamjenik ravnatelja Opće bolnice Pula dr. Ivica Fedel tijekom obilaska novouređenih prostora.

Riječ je, dodaje, o zahtjevnom projektu jer bolnica nije mogla računati na nove prostore, već je morala iskoristiti postojeće, a s druge strane zakonski propisi su se mijenjali u više navrata te su morali i tehničke i prostorne uvjete za jednu takvu jedinicu u hodu usklađivati. Danas je uspješno obnovljeno i funkcionalno osmišljeno čak 776 kvadrata hitnog bolničkog prijema, umjesto prijašnjih 280, a u adaptaciju su uložena oko dva milijuna kuna.

- Preduvjet je bio da preselimo transfuziju te i njima adaptiramo nove prostore, što je učinjeno 2011. godine. Adaptacija je započela u ožujku 2012. i hitni bolnički prijem je tijekom dvomjesečne adaptacije cijelo vrijeme u jednom dijelu radio. Dobroj organizaciji i planu postupne adaptacije možemo zahvaliti što je sve dovršeno bez i jednog incidenta te smo 7. svibnja od izvođača radova preuzeli prostore, kaže dr. Fedel.

Predstoji uvođenje modela po kojem će funkcionirati hitni prijem - zbrinjavat će se akutni bolesnici prema stupnju hitnoće. Načelno je, saznajemo od zamjenika ravnatelja bolnice, preuzet australski model po kojem se u osnovi bolesnici trijažiraju u pet skupina prema stupnju hitnoće. Prvi stupanj su akutni bolesnici koji zahtijevaju liječenje odmah, dok u skupinu pet spadaju oni koji mogu čekati i više sati. (Sandra ZRINIĆ TERLEVIĆ; snimio Saša MILJEVIĆ)

CIJELI TEKST U TISKANOM IZDANJUi


Podijeli: Facebook Twiter