Pulska bolnica u plusu 3,3 milijuna kuna

U poliklinikama je učinjen 650.101 pregled, gotovo deset posto iznad ugovorne obveze (Neven LAZAREVIĆ)
U poliklinikama je učinjen 650.101 pregled, gotovo deset posto iznad ugovorne obveze (Neven LAZAREVIĆ)

Sanacijsko vijeće ocijenilo je ovogodišnje poslovanje pulske Opće bolnice izuzetno dobrim. Od siječnja do rujna ove godine bolnica je za 3,3 milijuna kuna imala više prihode nego izdatke.

- Tri su naglaska u ovogodišnjem poslovanju. Prvo, bolnice se plaćaju prema izvršenom radu a ne prema ugovorenim limitima, a izvršeni rad pulske bolnice veći je od limita za 10 milijuna kuna. Drugo, Istarska županija je, osim sredstava za decentralizirane funkcije u zdravstvu, prepoznala potrebe bolnice za dodatnim financiranjem posebnih programa - turističke sezone, programa "Love your Heart", palijativne službe, preventivnih programa i slično. I treće, kontinuirano smanjujemo troškove poslovanja po svim osnovama, kaže sanacijska upraviteljica pulske bolnice doc. dr. sc. Irena Hrstić.

Smanjeni izdaci

Iznimno dobar financijski rezultat, dakle, posljedica je povećanih prihoda koji stižu iz HZZO-a, ali i usklađenosti između prihoda i rashoda za izgradnju nove bolnice. Osim toga, odlukom Vlade iz Agencije za lijekove i medicinske proizvode pulskoj je bolnici uplaćeno 1,9 milijuna kuna namjenskih sredstava za sanaciju zgrade psihijatrije. I kada se izuzmu ti namjenski prihodi te prihodi i rashodi za izgradnju nove bolnice, rezultat je opet pozitivan - višak od 2,2 milijuna kuna.

- Prihodi koje ostvarujemo temeljem ugovornih obaveza s HZZO-om u 2015. redovitiji su nego prethodnih godina. Izuzetno su nam veliki prihodi po osnovi pružanja usluga inozemnim osiguranicima jer su nam u ovoj godini doznačena sredstva od lani, 2,5 milijuna kuna, uz redovita sredstva za ovu godinu. Povećanje vrijednosti boda za pružene dijagnostičko-terapijske postupke i usluge direktno je utjecalo na povećanje prihoda, pa je iznos koji stiže iz HZZO-a po osnovu dopunskog zdravstvenog osiguranja, kao osiguravatelja s najvećim brojem osiguranika, veći za 12 posto ili za 2,3 milijuna kuna u odnosu na prethodnu godinu, kaže dr. Hrstić.

Na rashodovnoj strani zamjetno je stalno smanjivanje troškova poslovanja po svim osnovama. U usporedbi s poslovanjem 2013. godine, prije početka sanacije, izdaci su ove godine manji za 9,8 milijuna kuna iako su odlukom Vlade isplaćene razlike naknada po osnovu jubilarnih nagrada u iznosu od gotovo milijun kuna, što je neplanirano opteretilo poslovanje tekuće godine, kažu u bolnici.

U devet mjeseci ove godine bilježe 97.899 dana pružene bolničke zdravstvene skrbi, što je 9,2 posto manje nego lani, ali na račun povećanja rada u dnevnim bolnicama i jednodnevnim kirurgijama. Od siječnja do konca rujna hospitalizirano je 15.470 bolesnika, a duljina liječenja stalno opada - u rujnu je iznosila prosječno 6,3 dana, što je za 0,3 dana kraće nego lani i u svim djelatnostima je ispod normativa. Rezultat je to i smanjivanja fonda "akutnih" bolničkih postelja prema Nacionalnom planu, ali se osjeća i direktan utjecaj uvođenja dnevne kirurgije i dnevne bolnice.

Porast broja usluga

Ove su godine u bolnici počeli s izvođenjem zahvata jednodnevne kirurgije i do konca rujna učinjeno ih je 604, za što su od HZZO-a fakturirali 139.944 kuna. U devet mjeseci tekuće godine obavili su ukupno 14.771 operativni zahvat, dva posto više nego lani u istom razdoblju, bilo je 912 poroda ili 11 posto manje, a u poliklinikama je učinjen 650.101 pregled, gotovo deset posto iznad ugovorne obveze.

Fakturirana realizacija poliklinike iznosila je 70,4 milijuna kuna, što je čak 14,2 milijuna ili 20 posto iznad plana. Ukupno je bolnica od siječnja do konca rujna ove godine HZZO-u fakturirala usluga u vrijednosti 150 milijuna kuna, što je deset milijuna iznad ugovorenog. (Duška PALIBRK)


Podijeli: Facebook Twiter