Pulska bolnica traži čak 72 pripravnika

U posljednjih 15 mjeseci iz pulske bolnice je otišlo 28 medicinskih sestara (Ilustracija/Arhiva)
U posljednjih 15 mjeseci iz pulske bolnice je otišlo 28 medicinskih sestara (Ilustracija/Arhiva)

Prema broju natječaja za zapošljavanje koje u zadnje vrijeme objavljuje pulska Opća bolnica, čini se da je fluktuacija medicinskog kadra veća nego ikad. U zadnjem natječaju, koji je zatvoren 4. travnja, bolnica je tražila devet radnika na određeno vrijeme - psihologa za rad na pedijatriji, laboratorijskog tehničara te sedam medicinskih sestara odnosno tehničara. U prva tri mjeseca ove godine u bolnici je već zaposleno devet medicinskih sestara na određeno vrijeme, u zamjenu za bolovanja i porodiljne dopuste. Zaposlena je i farmaceutkinja u bolničkoj ljekarni te administratorica u komercijalnom odjelu, obje na zamjenu za porodiljni.

Po raspisanim natječajima ostale su nepopunjene zamjene za dvije medicinske sestre na neurologiji, nije bilo kandidatkinja za mjesto primalje u rađaonici, a stopirano je zapošljavanje na neodređeno vrijeme komercijalnog referenta (VSS) i ortopeda zbog zabrane iz Ministarstva zdravlja. Naime, Ministarstvo je krajem siječnja naložilo bolnicama da obustave sva zapošljavanja na stalno, a i za sve zamjene obvezna je njihova suglasnost. Od lani traje i zabrana zapošljavanja državnih službenika i namještenika.

Bolnice su stoga prisiljene manjak pomoćnih radnika popuniti preko posredničkih agencija za zapošljavanje, a do neophodnog medicinskog i drugog stručnog kadra doći preko Zavoda za zapošljavanje koji provodi program jednogodišnjeg stručnog osposobljavanja za rad bez zasnivanja radnog odnosa. Potonjih pripravnika, kojima država ne priznaje radni staž i plaća im tek 2.400 kuna mjesečne pomoći, umanjene za dane bolovanja i druge izostanke s posla, pulska je bolnica u natječaju zatvorenom 4. travnja tražila čak 72!

Tijekom prošle i u prva tri mjeseca ove godine iz pulske bolnice otišlo je 14 liječnika i 28 medicinskih sestara odnosno tehničara. (D. PALIBRK)

CIJELI TEKST U TISKANOM IZDANJU


Podijeli: Facebook Twiter