Pulska bolnica samostalna, ali s manje postelja

Ilustracija iz arhive (N. L.)
Ilustracija iz arhive (N. L.)

Dobra je vijest da je pulska Opća bolnica u prijedlogu plana Ministarstva zdravlja o razvoju bolničkog sustava do kraja 2016. godine prošla neokrnjeno što se tiče samostalnosti ustanove, ali je rezovi, prvenstveno u broju postelja, ipak nisu zaobišli. Jedina opća bolnica u Istarskoj županiji za dvije godine raspolagat će sa stotinjak postelja manje. To ne znači automatski i lošiju uslugu za pacijente, ali se može odraziti na broj potrebnih radnika, na liste čekanja, financiranje iz javnozdravstvenog budžeta…

Tome da Pula nije predviđena za tzv. funkcionalnu integraciju, po kojoj će se većina manjih bolnica povezati i okupiti oko nekog od kliničkih bolničkih centara, vjerojatno je presudila udaljenost od najbližeg KBC-a u Rijeci te specifična istarska teritorijalna izdvojenost.

Nacionalnim planom razvoja kliničkih bolničkih centara, kliničkih bolnica, klinika i općih bolnica u Hrvatskoj od 2014. do 2016. godine obuhvaćena je 31 bolnica, a zemlja podijeljena na četiri regije zdravstvenog planiranja. Pula pripada Zapadnoj regiji u kojoj su još riječki KBC, Klinika za ortopediju u Lovranu i Opća bolnica u Gospiću. Sadašnji kapacitet ovih četiriju bolnica je 2.172 postelje odnosno stolca, što je 13 posto hrvatskog bolničkog sustava, koliko se planira i smanjenje kapaciteta u Zapadnoj regiji do konca 2016. godine. Nacrt plana na jednomjesečnoj je javnoj raspravi do 18. travnja, a čitav dokument i obrazac za komentare dostupni su na web stranici Ministarstva www.zdravlje.hr.

Prema tom planu, za dvije godine, postupno, broj bi akutnih kreveta u pulskoj bolnici pao sa sadašnjih 506 na 333. Manjak je to koji neće namaknuti ni predviđeno povećanje kapaciteta dnevnih bolnica s trenutnih 83 na 114 mjesta - što stolaca, što postelja - a niti uvođenje 52 palijativna kreveta za produljenu hospitalizaciju teških bolesnika, za što postoji sve veća potreba zbog produljenog životnog vijeka i epidemije zloćudnih bolesti.

- Pulska bolnica je do sada bila kategorizirana samo kao akutna, a i do sada je liječila i kronične i palijativne bolesnike i sve je to bilo neprepoznato u sustavu. Kvaliteta bolnice se ne procjenjuje kroz broj kreveta, nego kroz kvalitetu i količinu usluga koje pruža, naglašava dr. Irena Hrstić, sanacijska upraviteljica pulske bolnice. (D. PALIBRK)

OPŠIRNIJE U TISKANOM IZDANJU


Podijeli: Facebook Twiter