Pulska bolnica radi tek s 14,3 milijuna kuna mjesečno

(N.LAZAREVIĆ)
(N.LAZAREVIĆ)

Upravno vijeće HZZO-a nedavno je odlučilo bolničke limite smanjiti za oko šest posto, pozivajući se na rezanje prihoda za zdravstvo zadnjim rebalansom državnog proračuna. Na pitanje kako će se to odraziti na mjesečne prihode Opće bolnice u Puli, zamjenik sanacijske upraviteljice bolnice dr. Ivica Fedel kaže da će se to tek vidjeti budući da je do kraja travnja produženo važenje ugovora potpisanog s HZZO-om na iznos od 14.278.416 kuna mjesečno.

- Dodatkom na Ugovor o provođenju bolničke i specijalističko-konzilijarne zdravstvene zaštite bolesnika oboljelih od akutnih bolesti, koji je sklopljen s HZZO-om za razdoblje od 1. siječnja do 31. ožujka ove godine, promijenjeno je njegovo trajanje do 30. travnja s istim iznosom proračuna, kaže dr. Fedel.

U čitavoj prošloj godini prihodi pulske bolnice na temelju limita koji odobrava HZZO iznosili su 171,3 milijuna kuna, a samo za plaće i naknade zaposlenicima uplaćeno je gotovo 171,6 milijuna, dakle oko 240 tisuća više. Proračun HZZO-a, dakle, ne pokriva ni troškove za plaće, da ne govorimo o materijalnim rashodima koji su lani iznosili 103,9 milijuna kuna. Od toga su lijekovi koštali 34,2 milijuna, a potrošni medicinski materijal nešto manje od 30 milijuna kuna.

U ovoj je godini sanacijska uprava bolnice uspjela smanjiti izdatke za plaće i naknade - zaposlenicima je od siječnja do kraja ožujka isplaćeno 42.377.325 kuna, a proračun bolnice iznosio je 42.842.250 kuna. Materijalni rashodi u prva tri mjeseca dostigli su iznos od 26,450 milijuna, od čega se na lijekove odnosi nešto manje od 9,6 milijuna, dok 7,3 milijuna kuna otpada na potrošni medicinski materijal. (D.PALIBRK)

VIŠE PROČITAJTE U TISKANOM IZDANJU
 


Podijeli: Facebook Twiter