Pulska bolnica na natječaju za razvoj dnevne bolnice

Ilustracija (Arhiva)
Ilustracija (Arhiva)

Pulska Opća bolnica, među dvadesetak drugih, prošla je postupak predselekcije u Ministarstvu zdravlja i pozvana je da sa svojim projektom razvoja dnevnih bolnica i jednodnevne kirurgije sudjeluje na javnom natječaju za financiranje. Riječ je o provedbi Nacionalnog plana razvoja KBC-ova, kliničkih bolnica, klinika i općih bolnica u Hrvatskoj do 2016. godine, a za ovaj natječaj osigurano je ukupno 625,5 milijuna kuna.

Izabrani projekti sufinancirat će se do 85 posto iz EU-sredstava i najmanje 15 posto iz državnog proračuna i/ili decentraliziranih sredstava.

Ovo je drugi u nizu poziva Ministarstva za projekte koji će se financirati iz Europskog fonda za regionalni razvoj. Financirat će se izgradnja, dogradnja, rekonstrukcija i adaptacija bolničkih prostora za potrebe dnevne bolnice i dnevne kirurgije, nabavka medicinske i tehničke opreme, a predviđena su i ulaganja u kontinuiranu edukaciju zdravstvenih djelatnika.

- Cilj je povećati opseg rada kroz dnevnu bolnicu i jednodnevnu kirurgiju za minimalno deset posto. Dnevne bolnice smanjuju troškove, a omogućuju suvremen, ekonomičan i multidisciplinaran način liječenja. U njima bi se trebao rješavati najveći dio zdravstvenih problema regionalnog stanovništva, uključujući i manje kirurške zahvate.

Sada nam je ograničavajući faktor za značajnije povećanje rada u dnevnim bolnicama i dnevnoj kirurgiji neodgovarajuće građevinsko stanje postojećih zgrada, rad na dvije lokacije te nedostatak i dotrajalost opreme. U novoj bolnici, koja se gradi od siječnja ove godine, planiran je prostor za dnevnu bolnicu na internoj, neurologiji, psihijatriji i pedijatriji, a za jednodnevnu kirurgiju u djelatnosti opće kirurgije, ginekologije, ORL-a i oftalmologije, kaže sanacijska upraviteljica bolnice doc. dr. sc. Irena Hrstić.

Prema projektu koji je prošao predselekciju Ministarstva, opremanje dnevnih bolnica (114 mjesta) i dnevne kirurgije (17 mjesta) u Puli iznosilo bi oko 16 milijuna kuna. Dnevna bolnica raspolagala bi s ukupno 1.026 četvornih metara, a dnevna kirurgija sa 729 kvadrata. Pulska bolnica do sada je bila isključivo zdravstvena ustanova za pružanje akutne zdravstvene skrbi, a prema Nacionalnom planu razvoja bolnica do 2016. godine, svrstana je u županijsku bolnicu regionalnog značaja.

Osnovni cilj Nacionalnog plana je reorganizacija bolničkog sustava po načelu supsidijarnosti, odnosno da se zdravstveni problemi rješavaju na najnižoj mogućoj organizacijskoj razini. (D. PALIBRK)


Podijeli: Facebook Twiter