Pulska bolnica: MSCT uređaj opet u kvaru

Ovo je već peti kvar MSCT uređaja ove godine (D. ŠTIFANIĆ)
Ovo je već peti kvar MSCT uređaja ove godine (D. ŠTIFANIĆ)

"Odnedavno je u kvaru MSCT uređaj na lokaciji Mornaričke bolnice. Time je zdravstvena zaštita u Istri ozbiljno ugrožena jer ga CT uređaj na lokaciji u Zagrebačkoj ulici ne može zamijeniti zbog skromnih mogućnosti i udaljenosti", glasilo je anonimno pismo koje smo primili u redakciju, a čije smo tvrdnje provjerili kod sanacijske upraviteljice pulske bolnice dr. Irene Hrstić. Ona je potvrdila da je MSCT u kvaru od 2. listopada.

- Ovlaštena tvrtka je nažalost ustanovila kvar cijevi MSCT-a koja predstavlja "srce" aparata, odnosno osnova je za njegov rad. S obzirom na starost uređaja, nije moguće nabaviti originalni dio te je pokrenut postupak nabave zamjenske cijevi adekvatne za uređaj koji imamo, a cijena ove cijevi iznosi oko pola milijuna kuna. Itekako smo svjesni što MSCT znači za Istarsku županiju, pa smo donijeli odluku, neovisno o činjenici da je završen postupak nabave novog MSCT-a, da se krene u nabavu i popravak MSCT-a. Po realizaciji nabave rezervnih dijelova, izvršit će se popravak, kazala je dr. Hrstić.

Po njenim riječima, postojeći MSCT uređaj kupljen je 2007. godine, a plaćen je 1,9 milijuna kuna. Napomenula je da je, unatoč  godini proizvodnje (2002.), taj uređaj godinama bio izvrstan te je dobro služio.

- Kao što je poznato, zbog učestalih kvarova posljednje dvije godine, intenzivno se radilo na nabavi novog uređaja pa je proveden i postupak nabave u 2014. godine no nažalost bezuspješno. Samo u ovoj godini, ne računajući aktualan kvar, na popravak MSCT-a u četiri je navrata izdvojeno 172.576 kuna. Na sreću, aktualni natječaj za nabavu MSCT i MR je završen i u tijeku je donošenje odluke o odabiru, zaključila je dr. Hrstić (D. BAŠIĆ-PALKOVIĆ)

VIŠE U TISKANOM IZDANJU.


Podijeli: Facebook Twiter