Pulska bolnica: Manje lijekova - duže liste cekanja

Isteklo je pravo korištenja fotografije
Isteklo je pravo korištenja fotografije

Najava hrvatskih veledrogerija da ce od 1. travnja obustaviti ili smanjiti isporuku lijekova za 17 bolnica, medu kojima je i pulska, ipak nije iznenadila njezino vodstvo. Kako doznajemo od nacelnika uprave Istarske županije Valerija Drandica, vec duže vrijeme rade upravo na tom problemu.

Drandic kaže da su upravo zbog toga što su znali za taj problem nagomilavanja duga za lijekove, poduzimali i druge mjere da bi, uvjetno receno, oslobodili novac za lijekove i uštedjeli na drugim materijalima.

- Takva ce se štednja sigurno primijeniti i na energente. Medutim, ono što vec dugo vremena isticemo i što je jedino trajno rješenje za pulsku bolnicu, jest povecanje limita za najmanje dva milijuna kuna, jer nama svaki mjesec nedostaje od milijun i pol do dva milijuna kuna. Ispod tog povecanja limita mi ne možemo ici, rekao je Drandic.

Iz odgovora koji smo dobili iz pulske bolnice, a koji potpisuje Goran Paic, piše da su obveze Opce bolnice Pula najvece prema zagrebackim distributerima Medici, Oktal Pharmi, Phoenix Farmaciji i Medical Intertradeu iz Sv. Nedelje.

Iz bolnice kažu da su svjesni da bi obustava lijekova mogla utjecati na produljene liste cekanja, s obzirom na to da ce nedostajati medicinskog potrošnog materijala i lijekova. No vjeruju da ce Ministarstvo zdravlja, HZZO i veledrogerije naci nacina da nadidu ove poteškoce u interesu bolesnika.

Zbog odluka veledrogerija o prestanku isporuke lijekova, u petak je održana izvanredna sjednica Strucnog vijeca pulske bolnice na kojoj je razmotren ukupni limit bolnice o izdacima za lijekove i medicinski potrošni materijal kao i pojedini limiti djelatnosti, te je odluceno da se stanovništvu mora osigurati puna dostupnost zdravstvene zaštite, javljaju iz bolnice.

Odluka o krajnje restriktivnim mjerama nije donesena jer vjeruju da ce se postici optimalno rješenje za nastale teškoce. (Piše Sandra ZRINIC TERLEVIC)

CIJELI TEKST MOŽETE PROCITATI U TISKANOM IZDANJU OD SUBOTE.


Podijeli: Facebook Twiter