Pulska bolnica: Kredit za gradnju čeka jamstva države

Za kredit od 300 milijuna kuna čeka se državno jamstvo (Arhiva)
Za kredit od 300 milijuna kuna čeka se državno jamstvo (Arhiva)

Za sufinaciranje gradnje pulske bolnice sada očekuje se suglasnost ministara zdravlja i financija. Naime, preduvjeti za to su ostvareni jer je krajem prošlog tjedna u Ministarstvu financija zasjedalo povjerenstvo - u kojem su predstavnici tog ministarstva, kao i Ministarstva zdravlja te Istarske županije i pulske bolnice - koje je definiralo prijedlog za odabir banke.

Saznajemo to od Valerija Drandića, predsjednika Upravnog vijeća pulske bolnice i člana povjerenstva, koji još nije htio otkriti o čijoj se ponudi radi i, ono najvažnije, kolika je kamata jer odluka postaje definitivna tek kad na nju suglasnost daju dva ministra.

Na ponovni natječaj kojim se traži kredit od 300 milijuna kuna s rokom povrata od 15 godina i uz tri godine počeka stigle su dvije ponude: zajednička ZABA-e i OTP banke te ona Erste banke. Podsjećam da je na prvi natječaj u ožujku ove godine kada se tražio komercijalni kredit od 600 milijuna kuna s rokom povrata 20 i počekom pet godina stigla samo jedna zajednička ponuda ZABA-e i OTP banke, ali je ocijenjena preskupom.

Sada je iznos traženog bankarskog kredita prepolovljen, skraćen je rok povrata i počeka, što je za rezultat imalo i povoljnu kamatnu stopu. Drandić je za pristigle ponude samo rekao: "Ocjenjujemo da su one sasvim prihvatljive".

Iznos sada traženog kredita je prepolovljen jer će se 300 milijuna kuna kredita dobiti od HBOR-a koji je dobio kreditna sredstva od Europske investicijske banke. Tu se očekuje i vrlo povoljna kamatna stopa najvjerojatnije od 1,8 posto. Međutim, da bi se potpisao kreditni aranžman s HBOR-om, treba biti osigurano 50 posto sredstava za projekt iz drugih izvora. I za kredit komercijalnih banaka, kao i za onaj HBOR-a država treba dati jamstva. Valerio Drandić procjenjuje da će ukupna kamata za traženih 600 milijuna kuna biti niža od četiri posto.

"Sada treba vršiti pritisak da bi se suglasnosti dobile što prije, a budući da je ministar financija ujedno i predsjednik NO-a HBOR-a, očekuju se brza rješenja bez otezanja", uvjeren je Drandić.

S obzirom na to da je tekst natječaja za gradnju bolnice praktički spreman, on očekuje da će biti raspisan do kraja godine, ali ne i dovršen zbog zakonskog roka od 60 dana za ponude. Ministar zdravlja Rajko Ostojić je za posjeta Puli u ožujku ove godine gradnju nove bolnice najavio za jesen 2012. (Selvina BENIĆ)

VIŠE U TISKANOM IZDANJU


Podijeli: Facebook Twiter