Pulska bolnica ima dosta lijekova unatoč dugu

S presice u zgradi tržnice (B. PETROVIĆ)
S presice u zgradi tržnice (B. PETROVIĆ)

Dug bolnica prema veledrogerijama popeo se na 2,8 milijardi kuna, zbog čega su veletrgovci lijekovima ponovno poručili da više ne mogu čekati, upozorivši i na mogućnost obustave isporuke, objavili su ovih dana mediji. 

Iz Udruženja veledrogerija napominju da više ne mogu čekati jer moraju vraćati bankama milijardu kuna kredita. S problemom je upoznat i ministar zdravstva Milan Kujundžić, od kojeg je zatraženo hitno rješenje jer se, tvrde u udruženju, "ne može tolerirati da ti netko ne plaća lijekove 900 dana".

Mjesečno 4,3 milijuna kuna za lijekove

Predsjednik Udruženja veledrogerija Jasminko Herceg izjavio je medijima da je zatražena hitna injekcija od 750 milijuna kuna svim veledrogerijama za medicinski potrošni materijal i lijekove da bi uspjele preživjeti sezonu. Naime, ljeti se, uz veći broj ljudi, povećava i broj nesreća, pa je potrebno i više krvi, derivata i lijekova, izjavio je Herceg. 

Pulska bolnica za isporučene lijekove duguje veledrogerijama 41 milijun kuna, a pridoda li se tome i potrošni medicinski materijal, ukupan se dug penje na 70 milijuna kuna, napominje glasnogovornik bolnice Goran Paić. 

Usprkos tome, bolnica će u turističkoj sezoni imati dovoljne količine lijekova i medicinskog potrošnog materijala, a problemi u isporukama se ne očekuju. 

- Opća bolnica Pula za lijekove i potrošni medicinski materijal u prosjeku mjesečno potroši 4,3 milijuna kuna, međutim, tu nisu uračunati posebno skupi lijekovi koji se plaćaju izvan limita. Potrošnja lijekova i materijala ista je i tijekom ljetnih mjeseci, a bolnica plaća isporuke lijekova u roku od 365 dana, izjavio je Paić.

Ministarstvo financija traži rješenje

Iz resornog ministarstva ističu da će ministar detaljno izvijestiti premijera o problemu 
dugovanja bolnica prema veledrogerijama, te će se zajednički potražiti rješenje. 

Ministar Kujundžić je za prošlotjednog boravka u Osijeku, gdje je potpisao ugovor o funkcionalnom spajanju osječke i našičke bolnice, izjavio da hrvatske bolnice unatoč dugovima sigurno neće ostati bez lijekova. S Ministarstvom financija će se pokušati postići dogovor o sukcesivnim mjesečnim uplatama veledrogerijama da bi se dug postupno smanjio. 

- Dug je, nažalost, velik, koncem 2016. godine bio je jednak kao i 2015. godine, a sada je dug bolnica veledrogerijama oko 2,8 milijardi kuna, rekao je Kujundžić. (M. VERMEZOVIĆ IVANOVIĆ)



Podijeli: Facebook Twiter