Pulska bolnica: HBOR odobrio kredit, čeka se Vlada

Nova bolnica gradila bi se uz zgradu rodilišta
Nova bolnica gradila bi se uz zgradu rodilišta

Odlukom kreditnog, a potom i Nadzornog odbora Hrvatske banke za obnovu i razvoj (HBOR) koji su zasjedali u srijedu, za gradnju nove bolnice u Puli odobreno je još 300 milijuna kuna kredita. Kako saznajemo od Valerija Drandića, načelnika uprave Istarske županije i predsjednika Upravnog vijeća bolnice, riječ je o polovici potrebnog kredita.

- Naime, po zakonu HBOR može odobriti najviše do 50 posto potrebnih sredstava, o čemu je ovdje i riječ, dok je preostalih 50 posto bilo nužno pronaći kod komercijalne banke po najpovoljnijim uvjetima. Nakon provedenog natječaja, odabrana je Erste banka, kao najpovoljniji ponuđač, za što smo također dobili zeleno svjetlo Ministarstva financija. Vjerujem da će ukupne kamate biti u okvirima od dva posto što smatram da će biti itekako povoljno, ustvrdio je Drandić. Dodao je da nakon ove odluke HBOR-a imaju sve kompletirano i preostaje tek da sačekaju odluku Vlade RH o državnim jamstvima.

- S obzirom na to da je već izdano pismo namjere o državnim jamstvima, vjerujem da će već idućeg četvrtka, 13. prosinca, Vlada donijeti i odluku o jamstvima, ustvrdio je Drandić.

Kada i to budu dobili, bit će spremni za raspisivanje natječaja za izvođača radova što bi moglo biti već do kraja ove godine, ako ne odmah u siječnju.

Župan Ivan Jakovčić danas nije krio zadovoljstvo odlukom HBOR-a i pozitivnim razvojem događaja vezanim za jednu od najvećih investicija u Istri.

- Kada sam prije deset godina pokrenuo projekt izgradnje nove opće bolnice u Puli, mnogi su se smijali. Napokon sada sa zadovoljstvom mogu reći da vidim kraj ove velike pripreme koja je trajala, dakle, deset godina. Odluka HBOR-a otvorila je put da Vlada izda državna jamstva, a to nam konačno omogućava raspisivanje natječaja za najboljeg izvođača radova izgradnje nove bolnice. Vjerujem da ćemo taj natječaj napokon moći raspisati početkom 2013. godine, rekao nam je župan.

Dodao je kako je svjestan da je prošlo puno vremena, da je puno puta izgubio i živce zbog cijele ove priče, ali da je napokon dobio dobru vijest i da se sada svi raduju tome.

- Očekujem da ćemo u 2013. godini postaviti i kamen temeljac nove bolnice, a najsretniji bih bio kada bi to bilo u mojem mandatu. To je, dakle, do svibnja 2013. godine jer bi to bio najsretniji dan u mojem obnašanju funkcije župana, ustvrdio je na kraju Jakovčić. Dodao je da bi gradnja mogla trajati oko dvije godine, iako je to vrlo kompleksan projekt  pa je nezahvalno govoriti o točnim rokovima. (S. ZRINIĆ TERLEVIĆ)


Podijeli: Facebook Twiter