Pulsirajuca opna glazbe u stvaranju

Isteklo je pravo korištenja fotografije
Isteklo je pravo korištenja fotografije

U sklopu druge veceri 18. festivala Jazz Time nastupio je rijecki gitarist Darko Jurkovic Charlie i njegov kvartet. Ovaj je  majstor dvorucne tapping tehnike u svom nastupu ugostio ceško-slovacke glazbenike (ceški skladatelj i kontrabasist František Uhlir i slovacki saksofonist Radovan Tariška). Uz ritmicku podršku i maštu pod palicama Krune Levacica, osebujne pojave na domacem perkusionistickom nebu, cetverac je izveo program koji su cinile autorske skladbe i jazz standardi. U nekoliko je skladbi mladi saksofonist dominirao svojom prštecom virtuoznošcu koja je najviše zabljesnula u be-bop stilu poput skladbe «Confirmation» Charlija Parkera.
Rijecki je Charlie, nasuprot živahnom saksofonistu, na vratu svoje gitare smireno i usredotoceno pleo zanosne tonske nizove koji su koketirali s melodijskim konturama. Glazbenici su kompetentno i uz smješak na licu odradili opasno brza tempa Radovana Tariške cije su tonske eskapade na saksofonu bile pracene veselim pocupkivanjem i vidljivim uživanjem u muziciranju.
Nastup slobodarski raspoloženog americkog sastava Mike Reed's Loose Assembly bio je kontrast mainstream orijentaciji prvog dijela koncerta. Vec na samom pocetku koncerta koji je zapoceo lider benda svirajuci palicama po staklenim cašama koje je razmještao i igrao se promjenama njihovih visina, ili kad je skladbu zapoceo svirajuci gudalom po cineli, bilo je jasno da ce uslijediti nešto sasvim drukcije.
Cikaški glazbenici izrasli iz bogate tradicije jazza, publici su servirali neobicnu porciju glazbe u kojoj su se autonomija improvizacijskih pristupa i stilska oslobodenost miješale s razradenim glazbenim idejama i preciznom i uskladenom zajednickom izvedbom. Ovo kontrastiranje izmedu agitiranih improvizacijskih dijelova i mirnih sretanja glazbenih ideja u melodijoznim interludijima, pa povratak u neobuzdanu kolektivnu glazbenu kreaciju, na pozornici je stvorilo posebnu atmosferu pulsirajuce opne glazbe u stvaranju. Slobodna forma i neokrnjena ravnoteža izmedu nesputane kreativnosti i fine estetike te uvijek zadovoljavajuce razrješenje sirovog glazbenog materijala opisuju inteligentnu glazbu koju je pred malobrojnom publikom izveo ovaj sjajan americki jazz sastav.


Podijeli: Facebook Twiter