Pulom zavladala epidemija zatvorenih ducana

Isteklo je pravo korištenja fotografije
Isteklo je pravo korištenja fotografije

Epidemija zatvorenih prostora iz Kandlerove ulice polako se širi Pulom. Vec je zahvatila pocetak Ulice Sergijevaca u kojoj su prelijepljeni izlozi cešci nego otvorene trgovine. Svake se godine dogada isto i to uvijek iznova konstatiramo. Kada završi turisticka sezona, raznorazne suvenirnice, bistroi, pizzerije, gift-shopovi zatvaraju svoja vrata, a Puljanima preostaje životariti u polupraznome gradu.

Ne tako davno, u strogom centru grada, na mjestu danas zatvorenih instant-suvenirnica bili su butici, foto-radnje, trgovine s kozmetikom, rubljem, tekstilom... Danas se, tijekom ljeta, u njih useljavaju šareni suveniri, mnogi "made in China", a kada i posljednji turist ode iz grada, nama ostaje pusti grad.

No, kako se cini, kraj turisticke sezone nije jedini krivac da centar grada izgleda posve umrtvljeno. U zadnje se vrijeme mnogo poslovnih prostora u samom centru zatvorilo i zbog cinjenice da njihovi vlasnici nisu uspjeli preživjeti visoke najmove i slabu platežnu moc gradana.





U jucerašnjem "diru" gradom vidjeli smo da zatvorenih trgovina, poput gljiva poslije kiše, ima sve više i više. Prazni izlozi strše sa svih strana, od Rive, preko Kandlerove, Ulice Sergijevaca, Flanaticke, Veronske pa sve do Zagrebacke ulice. Više je praznih nego punih poslovnih prostora....

.... Za to je, upozoravaju zakupci, kriva i manjkava gradska politika zakupa poslovnih prostora, pri kojoj je jedini kriterij prilikom zakupa - cijena po kvadratnom metru. U obzir se, upozoravaju, uopce ne uzima što ce se primjerice u trgovini prodavati, koliko je znacaj pojedinih trgovina za grad, za turiste, ali i za Puljane.

Ne postoji ni mehanizam osiguranja da ce zakupac izlicitirani najam doista i platiti, a ne odraditi sezonu i nakon toga nestati, dok ce iza njega ostati samo dugovi...

U gradu navodno odavno pripremaju novu odluku o davanju u zakup poslovnih prostora, ali... (Napisala i snimila Borka PETROVIC)

CIJELI TEKST U TISKANOM IZDANJU OD PETKA


Podijeli: Facebook Twiter