Puljštinom haraju provalnici

Isteklo je pravo korištenja fotografije
Isteklo je pravo korištenja fotografije

Provale su na jugu Istre u posljednje vrijeme postale učestala pojava pa je prema podacima iz Policijske uprave istarske ove godine zaprimljeno sedam prijava provala u obiteljske kuće i stanove na području Medulina, Premanture i Ližnjana, a čak 15 provala u vikendice na području Fažane. Bilo je provala i u Vodnjanu. Događaju se, navode iz PU istarske, uvijek u vrijeme odsutnosti ukućana. Provalnici su ulazili nasilnim otvaranjem ulaznih ili balkonskih vrata, a iz domova su otuđivali uglavnom zlatninu, satove, novac, tehniku i alat.

O tome svjedoče i naše čitateljice koje su o provalama u kuće u Fažani, Vodnjanu i Medulinu obavijestile našu redakciju. "Svaki put kad dođem ovdje, strah me što ću zateći", rekla nam je Loredana Rojnić iz Pule kojoj su vikendicu nedaleko od Fažane u vlasništvu njene sestre nepoznati provalnici opljačkali čak tri puta u 14 mjeseci.

Posljednja pljačka, dogodila se, kaže Rojnić, 4. siječnja i kad je došla u kuću koju povremeno obilazi, zatekla je ispreturan namještaj u dnevnom boravku i kuhinji, razbacanu odjeću iz ormara u spavaćoj sobi, a ukradeno je nekoliko vrijednih stvari poput televizora, DVD playera i motorne kosilice. Rojnić nam je pokazala prerezanu rešetku prozora kroz koji su posljednji put provalnici ušli razbivši okvir prozora, a kad je policija došla na uviđaj, kaže, primijetili su tragove kamionskih guma na stazi koja do vikendica vodi sa stražnje strane. Lopovi, dakle, kamionom odlaze u pljačku.

Kuća njene sestre, koja s obitelji živi u Norveškoj, opljačkana je i lani u prosincu, dakle prije nepunih mjesec dana, te u prosincu 2011. godine. Taj put su, kaže Rojnić, provalnici odnijeli gotovo sve, od kućanskih aparata do namještaja, plinskih boca i alata. Napominje i da se ne radi o divljem vikendaškom naselju nego su kuće legalno izgrađene.

Obilazeći sablasno pusto naselje, svugdje nailazimo na tragove provala koje vlasnici nisu stigli ukloniti budući da žive u inozemstvu: prerezane lokote na kapijama, razbijena stakla na vratima vikendica i vrtnih kućica, razbacane stvari. Nad kućama nema nikakvog nadzora ni javne rasvjete što provalnicima olakšava posao.

- Svaki put krađe prijavim policiji, oni dođu, sastave zapisnik, ja sve papire odnesem u osiguranje i to je to. Počinitelji se nikad ne pronađu. Obavijestila sam o provalama i Općinu Fažana, nisu me imali vremena primiti, rekli su mi da će mi se javiti, ali nitko mi se poslije nije javio, kaže Rojnić i dodaje da zato posljednji izlaz vidi u obraćanju medijima.

No, policija, prema dopisu PU istarske, intenzivno traga za počiniteljima te nastoji povećati broj policijskih ophodnji. Pozivaju sve građane koji raspolažu korisnim saznanjima da se obrate policiji putem kontakt policajaca u njihovom mjestu, na broj 192 ili e-mailom na [email protected]. (Pišu Petra LUKEŽ i Tatjana GRBIĆ; snimio Milivoj MIJOŠEK)

VIŠE O OVOJ TEMI ČITAJTE U TISKANOM IZADNJU.

 

 

 

 

 

 


Podijeli: Facebook Twiter