Puljština čeka strategiju selektiranja otpada

Isteklo je pravo korištenja fotografije
Isteklo je pravo korištenja fotografije

S prvim danom srpnja papir, staklo, plastika, metal, krupni i ostali kućanski otpad prikupljat će se u posebne spremnike na "zelenim otocima". To znači i nove obveze za komunalna poduzeća i jedinice lokalne samouprave, a za stanovništvo stjecanje novih navika i novi obračun računa za smeće.

Kako će takvo prikupljanje otpada funkcionirati u općinama na istočnoj obali Puljštine? Primjerice, općina Barban ima čak 74 sela i zaseoka, zbog čega im, upozorava tamošnji načelnik Denis Kontošić, neće biti jednostavno u kratkom roku prijeći na selektiranje.

- Bit ćemo spremni, kao i svi ostali na području nekadašnje velike općine Pula, kada zajednički dogovorimo strategiju selekcioniranog prikupljanja otpada, kaže Kontošić. Otpad na Puljštini, točnije na području Pule i općina Fažana, Marčana, Barban, Ližnjan i Svetvinčenat, odvozi komunalno poduzeće Herculanea.

- Dok Herculanea nema mogućnosti prihvata odvojenog otpada, odnosno mogućnosti odvoza po kategorijama, ne može se sa selektiranjem započeti niti na Puljštini, kaže Kontošić.

Iz Herculanee dobivamo informaciju da nadležno ministarstvo prvo treba objaviti pravilnik o načinima obračuna odvoza komunalnog otpada, a tek onda je moguće odrediti pravac kojim će se ići u organizaciju selekcioniranja.

U Općini Ližnjan pak kažu da poduzimaju mnoge poteze da bi se razvila svijest u građana o prilagodbi na nov način gospodarenja otpadom. (Z. STRAHINJA)

OPŠIRNIJE U TISKANOM IZDANJU


Podijeli: Facebook Twiter