Puljić: Zločin se ne smije braniti, on mora biti osuđen

Istarsko bijelo zlato (M. MIJOŠEK)
Istarsko bijelo zlato (M. MIJOŠEK)

Zločin se ne smije braniti, on mora biti osuđen. Tko god zločin brani on je dionik zločina, bez obzira koji zločin bio i tko ga je počinio. Poručio je to vrhbosanski nadbiskup, kardinal Vinko Puljić na središnjem trgu ispred župne crkve u Svetvičentu predvodeći večeras svečano euharistijsko slavlje u povodu sedamdesete obljetnice mučeništva blaženog Miroslava Bulešića.

Pred više od tisuću vjernika Puljić je koncelebriranu misu predvodio u zajedništvu s riječkim nadbiskupom Ivanom Devčićem, biskupom gospićko senjskim Zdenkom Križićem, biskupom porečko pulskim Draženom Kutlešom, biskupima u miru Valterom Županom i Ivanom Milovanom te brojnim svećenicima. Govoreći o Miroslavu Bulešiću i sedamdesetoj obljetnici „njegova nebeskog rođenja“ kardinal Vinko Puljić kazao je kako se radi o zanimljivom mladom svećeniku i mučeniku, na čijem se životu, vjernosti i žrtvi svi kršćani trebaju nadahnuti.

„Smatram da je njegov život kao svećenika danas zaista nadahnuće svima. Njegov prvi cilj je bio odgoj djece i mladih. Jer i on je bio tako hrabar i tako vjeran jer je odmalena stekao ono što je trebao; prvo iz obiteljskog doma, a onda surađujući s odgojiteljima i što je najvažnije surađujući s Kristom. Stekao je tu vjernost, tu hrabrost, tu odanost, tu spremnost i tu revnost koju je htio prenijeti na mlade generacije i s dušom je radio s tim mladima“, kazao je kardinal Puljić dodajući kako je ta potreba predanog i posvećenog rada s mladima, na način na koji je to činio blaženi Bulešić, danas potrebnija nego ikad.

Smisao života

„Tim mladima treba dati smisao života, treba ih znati oduševiti. Jer ubismo ih ovom elektronikom, otupismo im pamet. Mladi danas ne znaju razmišljati, nego samo kljucaju po svojim mobitelima. I onda se čudimo što su bezvoljni. Nisu se kao djeca igrali! A igranje čini sposobnost mašte, sposobnost dosjetljivosti. Televizorima i mobitelima koje im dajemo da nam ne smetaju mi smo današnjoj djeci ukrali njihovo djetinjstvo“, kazao je Puljić dodajući kako je upravo blaženi Miroslav znao da mlade treba odgojiti, jer su oni naša budućnost.

“I zato bih htio da ovaj blaženik u nama izazove odgovornost za odgoj djece i mladih. Odgovornost da toj djeci pružimo primjer u prvom redu, jer badava je pričati ako nećemo životom pokazati, i to primjer vjernosti i vjerodostojnosti. Nakon toga moramo im pomoći da se razvijaju u odgovorne ljude. Nemojte mi zamjeriti na ovom što ću sad reći, ali često puta mi kukamo na tu djecu i te mlade, a ja obično tada znam reći: „i dobri su tko ih je odgajao“. Često puta mi svoj propust ne vidimo“, kazao je vrhbosanski nadbiskup.

On je kazao kako je čitajući Bulešićevu biografiju posebno bio impresioniran njegovom spremnošću da „daruje život za svoje stado“.

Divan primjer

„Blaženi Miroslav je divan primjer koji nam ne da mira u savjesti, jer i mi smo generacija koja mora unijeti o ovo bolesno javno mnijenje svoje uvjerenje i život vjere. Tako ćemo graditi ispravno i zdravo društvo. Svi mi moramo naučiti razlučiti istinu od laži. Važno je steći vjerničko uvjerenje, taj duh i srce koje nas nosi da se ne bojimo žrtve. Tko se nije naučio žrtvovati, taj se ne zna radovati. Jer žrtvovanje je svjedočanstvo ljubavi i darivanja. I tu je bila hrabrost blaženog Miroslava. Nije se bojao žrtvovati za svoje stado i za svoj narod. A umjesto s mržnjom umro je uz praštanje. I tu je snaga vjere, u praštanju koje pobjeđuje zlobu i mržnju. Nema goreg otrova u srcu nego što je mržnja, jer ona nagriza srce iznutra. Ne bojte se života, ne dajte da vas zatruje ovaj zloduh koji nam krade nadu. Onaj koji s Kristom živi on nikad nije gubitnik i zato želim tu nadu danas probuditi u svima nama.“ – poručio je okupljenima kardinal Vinko Puljić.

(Milan PAVLOVIĆ)


Podijeli: Facebook Twiter