Puljanku u moru izgrizle ocade!

Isteklo je pravo korištenja fotografije
Isteklo je pravo korištenja fotografije

Dogadaj koji spada gotovo u znanstvenu fantastiku zbio se jednoj 38-godišnjoj Puljanki prije nekoliko dana u moru kod Valbandona - napale su je ribe! Njena nam je prica "na prvu" zvucala nevjerojatno, a onda nam je pokazala ožiljke koje su joj na nogama ostavile ribe.

- Ušla sam u more okupati se. Bila sam u moru do pojasa i mocila ostale dijelove tijela. Onda sam osjetila da me nešto ugrizlo, bocnulo u nogu. Pogledala sam i vidjela ccadu. Bila je velika otprilike kao dlan. Mislila sam da ce otici, ali došla je druga i to isto ucinila. Mahala sam nogama i rukama, a onda su ostale ribe navalile na mene.

Bilo ih je cijelo jato. Pobjegla sam iz mora, a iz rana mi je curila krv. Uopce ne znam zašto su me napale. Takvo što nikad nisam doživjela, ispricala nam je ova mlada Puljanka te dodala da se nije namazala sredstvom za suncanje i da nema nikakvu kožnu bolest.

Zacudeni oceanolozi

Njezina je prica zaista neobicna. Pitali smo je je li sigurna da su to bile ocade. Potvrduje i veli da vrlo dobro poznaje ribe jer ih u njezinoj obitelji cesto jedu, a i love. Rekli smo joj da sigurno nema covjeka koji nije doživio da ga u plicaku ribice ili kozice štipkaju za noge, ali za ovako nešto nismo nikada culi. Odgovore smo stoga potražili od strucnjaka.

No, Elvis Zahtila i Alen Soldo, vrsni oceanolozi, takoder su rekli da im je takvo ponašanje riba nepoznato.



- Ocada ili ušata je jako plašljiva riba. U svojoj dugogodišnjoj praksi nikad nisam cuo za takvo što, rekao nam je Zahtila, bivši zaposlenik Centra za istraživanje mora Instituta "Ruder Boškovic" u Rovinju, a sada ravnatelj Javne ustanove Natura Histrica.

Objasnio nam je da osoba dok stoji u plicaku može osjetiti bockanje ili štipkanje. To mogu ciniti planktonski pužici kada je cvat planktona, u proljece ili jesen. "Ti pužici imaju prozirnu kucicu, velicine su od jednog do dva milimetra i zato gotovo nevidljivi. Peckanje ili bockanje je neugodno, ali od toga nema ožiljaka, posljedica ni bilo kakvih tragova", objašnjava Zahtila.

Isprovocirani predvodnici jata?

- Nikad nisam cuo da bi ocada napala. Je li gospoda sigurna da je to bila ocada, pitao nas je Alen Soldo iz Centra za studije mora Sveucilišta u Splitu. Objasnio nam je da bi riba mogla ugristi jer brani svoj teritorij, ali ocada ne spada u takvu vrstu. 

- Ne znam što bih rekao ili kako bih to objasnio. To je nevjerojatno, a moram priznati da zvuci smiješno. Mogao bih to objasniti jedino time da su predvodnici jata bili nenamjerno ili namjerno isprovocirani. No, ne znam, rekao nam je Soldo. Dodao je da su jedine ribe u Jadranu koje bi mogle napasti covjeka murina i ugor, i to samo kad se brane ili su isprovocirane. Nije neuobicajeno da one ugrizu ronioce koji ih love. (Silva BODLAJ IVAŠIC)


Ocada

Ocada ili ušata, znana još kao crnorep, cešalj, mrkulja, ušatka, ušetka, ukuljata, morska je bijela riba. Živi u jatima. Naraste do 30 centimetara u duljinu i može postici težinu od 0,6 kilograma. Prosjecni primjerci teški su oko 0,1 kilogram. Najcešca je na dubinama izmedu pet do 20 metara, ali zade i do 70 metara.
Voli cisto more pa je rijetko možemo naci u vecim lukama. Ne ulazi rado ni u lucice, ali zna se naci u njihovoj neposrednoj blizini. Rasprostranjena je gotovo u cijelom priobalju Jadrana. Lovi se udicom, najlakše nocu. Lov danju, osim panulom, manje je ucinkovit. Ima nerazvijeno zubalo, donja celjust joj je isturenija i izraziti je grabežljivac.


Podijeli: Facebook Twiter