Puljankine trgovine zatvorene zbog masovnog bolovanja

(M.ANGELINI)
(M.ANGELINI)

Zadnjih dana u Puli je zatvoreno nekoliko Puljankinih trgovina a među njima su i one koje se nalaze na najfrekventijim lokacijama u gradu. Bila je zatvorena trgovina u blizini Foruma u ulici Sergijevaca, a nedavno je zatvoren i butižin u Kandlerovoj ulici kao i trgovina na potezu prema Areni nasuprot parka.

Ne radi niti trgovina u Zagrebačkoj ulici preko puta "žute škole" kao ni market na Verudi u blizini Inine crpke. I sami smo se smo se uvjerili kako brojni turisti kojima je ovih dana grad osobito popunjen zavirkuju u dućane u centru grada kao bi nešto kupili, međutim pred vratima ih dočekuje natpis "zatvoreno". Što je razlog ovog naglog zatvaranja trgovina kojima posla u sezoni sigurno ne manjka, pitali smo Upravu Puljanke.

Potvrđuju nam da je unazad dva tjedna došlo do zatvaranja pojedinih trgovina, a kao isključivi razlog navode masovni odlazak trgovaca na bolovanje. Potvrđuju da Puljanka trenutno diljem Istre ima 56 prodajnih mjesta a trenutno ih je otvoreno samo 36.

-U Puli se valjda pojavila epidemija ebole, jer kako drugačije protumačiti podatak da je 27 posto od ukupnog broja trgovaca otišlo na bolovanje. Znači u samo nekoliko dana, čak 52 trgovaca je javilo da ostaje na bolovanju, što znači da je trenutno svaki četvrti trgovac u našim trgovinama na bolovanju, kažu u Upravi. Naglašavaju da su nakon toga odmah zatražili reviziju bolovanja od nadležne Ispostave Hrvatskog zavoda za zdravstveno osiguranje u Pazinu ali i od središnjeg nadležnog ureda HZZO-a u Zagrebu.

- Međutim, kako se ljudi budu vraćali s bolovanja tako će se trgovine otvarati a angažirali smo i sezonske radnike koji pretežito dolaze iz Zagreba i Slavonije. Naime, Puljanka u ovom trenutku ostvaruje 8 posto veći prihod nego lani, a istovremeno imamo 28 posto trgovina manje otvorenih. Doslovno smo u prometu "eksplodirali" a zbog velikog obima posla ali i manjka ljudi, bili smo primorani preraspodijeliti djelatnike i primjerice one iz administracije također povući da pomognu slagati police u dućanima, kažu u Upravi potvrđujući da i oni slažu police.

-Posložili smo situaciju u skladištu, distribuciji i definitivno smo počeli uvoditi reda u Puljanci.

Također, mi u ovom trenutku imamo 30 posto veću zalihu robe nego što smo imali lani, a što se tiče osobnih dohodaka, činjenica je da je plaća kasnila punih 17 dana, tvrde u Upravi i dodaju: -Znači, dohodak za travanj koji se uplaćuje u svibnju je kasnio 17 dana, a do kašnjenja je došlo isključivo i jedino zato jer se Republika Hrvatska kao drugi većinski vlasnik (51 posto dionica ima CCS Ulaganja, a 28 posto dionica ima Republika Hrvatska) toliko brine o svojoj Puljanci pa ju je blokirala. Plaće će ići redovno i za svibanj i za lipanj, kažu u Upravi, dodajući da se radnicima svaki ponedjeljak isplaćuju i odrađeni prekovremeni sati, a dobili su i jednokratnu isplatu od 2.500 kuna u trenutku kada je kasnila plaća.  (D. BAŠIĆ-PALKOVIĆ)


Podijeli: Facebook Twiter