Puljanke poludjele za nakitom sultanije Hurem

Rasprodana 'Hurem kolekcija' 
Rasprodana 'Hurem kolekcija' 

"Ti si moje bogatstvo, moja ljubav, moja mjesečina, moj najiskreniji prijatelj, ti si moje postojanje, moja jedina ljubav. Ti si najljepša među ljepoticama. Uvijek ću ti pjevati ode..."

Ove je stihove Sulejman Veličanstveni, sultan koji je u 16. stoljeću pregazio dobar dio Europe i utjerivao strah u kosti europskim vladarima, posvetio svojoj supruzi Hurem. Osvajač, pjesnik i vješt zlatar. Pritom joj je, prebacimo se sad na sapunicu koja hipnotizira hrvatske gledatelje, poklonio prsten s ogromnim smaragdom u obliku suze, optočen dijamantima. I Hurem je pala ničice. Jer, postoji li nešto što djevojke vole više od dragog kamenja? Osim svojih sulejmana, naravno?

Sapunica koja je bacila u trans Hrvatice i milijune žena istočne Europe izgleda da je jedan od rijetkih isplativih proizvoda koji, rekli bi ekonomisti, ima multiplikativan učinak na gospodarstvo. Istina, putovanja u Tursku pojačana su još ranije, nakon što su se Onur i Šeherezada pojavili na malim ekranima.

Promućurni trgovci nedavno su na hrvatsko tržište izbacili seriju nakita izrađenog navlas poput onog što ga u seriji nosi Hurem, valida sultanija i ostale haremske gospe. No, umjesto smaragda, rubina, safira i dijamanata, na hrvatskom se tržištu nudi dostupna, ne manje lijepa varijanta nakita od srebra ukrašenog žadom, cirkonima, uzgojenim biserima i sintetičkim safirima.

Hurem nakit ovog je mjeseca osvanuo i u pulskim srebrnarnicama. Puljanke su za njim poludjele, ide kao halva, uvjeravaju nas prodavačice. Naravno, čuveni Huremin smaragdni suza-prsten prvi je planuo i ne zna se hoće li drugi primjerci uopće stići u dućane. Kupuju i žene i muškarci, a jedan je gospodin svojoj supruzi za Božić već kupio komplet - prsten, lančić s privjeskom i naušnice.

Još kad bi pulski sulejmani naučili recitirati ljubavne stihove, makar bili i patetični, ne bi bilo kraja ljubavi do neba! (Piše Mirjana VERMEZOVIĆ IVANOVIĆ; snimio Andreas KANCELAR)


Podijeli: Facebook Twiter