Puljanke će pješačiti po portugalskim vrletima

Sara Vižintin došla je na ideju da ide pješačiti Portugalom (S. Z. T.)
Sara Vižintin došla je na ideju da ide pješačiti Portugalom (S. Z. T.)

Odbrojavaju se zadnji dani do početka velike avanture dviju mladih Puljanki, Sare Vižintin i Maje Šimonović. Naime, u ponedjeljak 18. travnja kreću na svoj put dugačak više od 500 kilometara po portugalskih visoravnima koje će proći - pješice.

- Zašto Portugal? To se nekako samo nametnulo jer je Portugal najjača europska trail destinacija. Nakon što sam u Hrvatskoj odradila dosta utrka i stekla bogato iskustvo, Portugal je bio logičan slijed, kaže nam 24-godišnja Sara Vižintin, začetnica ideje o pješačenju portugalskom turom, kojoj se priključila i Maja Šimonović.

Sara se bavila i košarkom i odbojkom, a svoju je prvu pustolovnu utrku odradila unatrag sedam godina. Tijekom godina odradila je niz i treking i pustolovnih utrka, i planinarenja, kao i biciklističkih utrka, a kruna svega bilo je prošlogodišnjih 65 kilometara u sklopu "100 milja Istre". Sada će se otisnuti u nepoznate krajeve.

- Iz Pule krećemo do Bruxellesa, a zapravo startamo 19. travnja iz Fara. Pješačimo do Lagosa i krajnjeg rta Portugala i Europe. Dakle, tim dijelom obale Vicentine planiramo doći do Nacionalnog parka Grandola, prvog u nizu kojeg planiramo posjetiti. Napravit ćemo pauzu radi dolaska do Lisabona odakle ćemo nastaviti do Cabo da Roca, najzapadnije točke Europe i Portugala. Nastavit ćemo pješačiti do Sintra i do drugog nacionalnog parka, odnosno prema gradovima Leiria i Coimbra, a potom slijedi uspon do trećeg nacionalnog parka Serra da Estrela na 2.000 metara nadmorske visine, što je ujedno i najviši vrh. Potom odlazimo do Porta i onda kući. Nadamo se da ćemo u Puli biti 21. svibnja, gotovo u dahu ispričala nam je Sara.

Dnevno će, dakle, prelaziti 25 kilometara, a sveukupno planiraju priječi više od 500 kilometara. Ukoliko nalete na kakvu trail utrku, onda će se priključiti i odraditi dodatne kilometre, a Portugal je upravo poznat po svojim stazama. U toj će je avanturi pratiti i Maja, inače veslačica, ali i doktorica te će barem po pitanju prve pomoći biti mirne. Obje ubrzano uče bazični portugalski da se mogu sporazumjeti s lokalnim stanovništvom.

- Sada osjećamo samo pozitivno uzbuđenje i s nestrpljenjem čekamo početak. A potom? Pa želimo vidjeti gdje su nam granice i dovesti se do krajnjih točaka izdržljivosti, priča Sara, a na upit ima li podršku obitelji kaže da joj je mama malo zabrinuta i želi samo da joj se što češće javlja, dok je tata odlučio kako će se početi i sam pripremati da bi dogodine mogao sudjelovati na manifestaciji znanoj kao "Camino", svojevrsnom hodočasničkom hodanju širom Europe.

Izložba fotografija 3. kolovoza

Ovu je avanturu kao značajnu i hvalevrijednu prepoznao Canon Hrvatska koji im je osigurao foto opremu te će se 3. kolovoza upriličiti izložba fotografija s ovog putovanja u sklopu manifestacije Mladi na usponu. Također, medijskih ih prati "mladi" časopis "GoOut!", Adnaturasport im je osigurala patike i bočice, a trgovina biciklima Enduro prati sve njihove aktivnosti. (S. ZRINIĆ TERLEVIĆ)


Podijeli: Facebook Twiter