Puljanka u Japanu: Smrzavamo se

Isteklo je pravo korištenja fotografije
Isteklo je pravo korištenja fotografije

Na sjeveroistoku Japana, s pacificke strane i sa strane Japanskog mora gdje smo mi, jako je zahladilo, minus stupnjevi, pada snijeg, vije hladni vjetar.

Gradane sjeveroistocnog Japana više brine zima, nestašica loživog ulja i benzina nego nuklearke i radijacija.

Opskrba energijom i namirnicama je na minimumu.

Cak nema dovoljno benzina da bi se izbjeglicama dovelo najnužnije, hrana, lijekovi, grijalice. Japan je podijeljen u dvije strujne zone zapadnu (Osaka, Kyoto itd.) sa 60 Hz i istocnu (Tokio, sjeveroistok Japana) s 50 Hz. Struju sa zapada na žalost ne možemo mnogo koristiti jer ju je potrebno "konvertirati" ili kako se to vec strucno kaže. Zbog toga je redukcija struje trenutno samo na sjeveroistoku... u ovo hladno doba...

Citam lokalne vijesti.

Iz prefekture Akita krenulo je osam kamiona sa hranom, vodom, odjecom, dekama za prefekturu Miyagi i Iwate.

Malo po malo pomoc stiže - to je dobra vijest.

I još jedna topla vijest - jedan vlasnik benzinske stanice ispumpao je sve loživo ulje, nekih 600 litara, u cisternu i odnio do najbližeg skloništa gdje su se izbjeglice, nekih 600-700 ljudi, smrzavale. Napunio im je tank, a kada su ga pitali zašto je to ucinio, jer mogao je to loživo ulje prodati, kaže da nije mogao više niti slušati niti gledati kako se ljudi u skloništima smrzavaju dok u njegovom tanku na benzinskoj barem ima nešto, makar malo.

Loša vijest - gradski i medugradski autobusi imaju benzin samo do subote, 19. ožujka.

Sutra, 17. ožujka, iskljucit ce nam struju.

Vrtici i škole imaju slobodni dan.

Ducani rade samo prijepodne, u cetvrtak ce vjerojatno biti zatvoreni.

Pokvario mi se mobilni, baterija ne radi, sve je rasprodano.

Bolnice u gradu primaju samo najteže slucajeve.

Uplatili smo malu svotu Japanskom Crvenom križu. To je jedino što trenutno i mi ovdje u Japanu i cijeli svijet možemo uciniti.

Jedna uštedena kapljica loživog ulja ili benzina može spasiti neciji život, zbog toga se i mi, eto, trenutno malo smrzavamo i to baš iz inata. Ono što mi ne potrošimo stici ce, nadajmo se, brzo tamo gdje je sada najpotrebnije.

Trenutno se malko trese...


Podijeli: Facebook Twiter