Puljanka Sanja Božić plete i hekla kape, šalove...


Puljanka sanja Božić hekla i plete otkad zna za sebe, točnije, otkako ju je toj vještini, koja iziskuje puno volje i ustrajnosti, naučila baka. No, puno joj je pomogao i YouTube, gdje je pronašla puno korisnih savjeta. Do prije nekoliko godina plela je u slobodno vrijeme, no otkako je 2011. ostala bez posla, ova joj je zanimacija postala posao.

- Kako je krenulo? Moja prijateljica izrađuje nakit od legića pa mi je savjetovala da počnem prodavati pleteninu. Učlanila sam se u udrugu Medulin art i počela nastupati na sajmovima, a ovaj pulski sam, nažalost, propustila jer sam bila u gužvi. Nastupi na sajmovima su me spasili nakon što sam ostala bez posla. No, kako je krenula pletenina, tako je krenulo i ostalo: počeli su me zvati iz firmi i na koncu sam pronašla posao u T-Comu, gdje i danas radim, kaže Sanja.

Pletenje joj popravlja kućni budžet jer se od toga, priznaje, ne može živjeti, nego preživljavati. U njenoj kućnoj radionici nastaju kape, šalovi, rukavice, torbice… Izrađuje oprave za krštenja, ali i ponča, i to dječja, budući da pletena odjeća za odrasle nije isplativa zbog skupe sirovine. Naime, za izradu jedne haljine za odraslu osobu trebalo bi joj cijelih mjesec dana, a samo materijal bi stajao oko tisuću kuna!

Materijali koje koristi izrađeni su od pamuka, akrila, vune ili njihove mješavine. Nabavlja ih u Hrvatskoj: konac pronalazi u tvornici u Zagrebu, dok je vuna problematična jer ju je katkad teško nabaviti.

Najbolji manekeni na kojima isprobava svoje kreacije njene su dvije kćeri, a kupci su najčešće poznanici, ali i poznanici poznanika… Često kupuju Puležani, a jedan pončo je dospio i do Amerike.

- Djeca i suprug oduševljeni su mojim radom. Izrađujem samo nosive stvari. No, najviše volim isplesti nešto neobično. Najdraže mi je kad netko zatraži punkersku kapu ili, recimo, onu s ušima medvjeda. Prva punkerska kapa imala je zeleno-žutu krijestu, a nedavno sam za sebe i muža isplela crveno-crnu. Stroj za pletenje neću nikada nabaviti jer volim ručni rad, čak i izgled dugmadi sam neko vrijeme sama smišljala, kaže Sanja.

Osim što plete, ona pomalo i šiva, a sami smo se uvjerili da njene hand made navlake na stolcima stoje savršeno. Jednako spretno šije i zavjese, a svoje kreacije predstavila je i na Facebooku (SnbHandmade).

Pitamo je planira li svoj hobi pretvoriti u posao od kojeg bi se moglo i živjeti, a ne samo preživljavati, kaže da će za sada ostati kako jest - hobi i ljubav prema kukičanju. (M. VERMEZOVIĆ IVANOVIĆ, snimio N. LAZAREVIĆ)


Podijeli: Facebook Twiter