Puljanka Olja Grubić izlaže Drugu stranu duge

Olja Grubić će predstaviti i poseban katalog te ručno rađene Memory karte
Olja Grubić će predstaviti i poseban katalog te ručno rađene Memory karte

U četvrtak, 9. lipnja u 20 sati otvorenje je samostalne izložbe Olje Grubić u novigradskoj Galeriji Rigo. Naslov izložbe je Druga strana duge. Jernej Škof, autor teksta za izložbu, opisao je kako će na toj izložbi Grubić pred posjetitelje postaviti crteže tijela koja su posve isključena iz svoje prirodne okoline.

"Olja im je oprezno oduzela čitav prostor u kojemu se nalaze, oduzela im je sobe, pokućstvo i predmete koji su ih okruživali. Oslobodila ih je svih značenja kojima su obilježeni njihovi svakodnevni životi. Istakla je njihovu golu tjelesnost i akciju. Asocijalna tjelesnost i pokret koji proizlazi iz nje za Olju su osnova, najmanji zajednički nazivnik na kojemu su potom izgrađeni društveni odnosi", navodi Škof. On smatra kako ti prikazani odnosi mogu rasti u različitim smjerovima: slobodi izražavanja vlastite misli ili smjeru senzualnosti, gdje postaju poveznica s drugim tijelima i okolinom u kojoj žive.

Na otvorenju izložbe crteža predstavit će se i poseban katalog te ručno rađene Memory karte. Katalog i karte sadrže reprodukcije Oljinih djela i priložene bojice. Posjetiteljima je prepušteno da odluče kakva će biti ta igra i kakve će odnose graditi. Kustosica projekta dr. sc. Jerica Ziherl, oblikovali su Jelena Perišić i Oleg Šuran. Izložba će biti otvorena do 3. srpnja.

Vizualna umjetnica i performerka Olja Grubić rođena je u Puli (1990.), gdje je završila gimnaziju, a zatim diplomirala na Akademiji za vizualne umjetnosti u Ljubljani, smjer Konceptualizacija prostora. Radi s različitim medijima, crtež, instalacija, video, fotografija, performans, kabaret te se bavi suvremenom i angažiranom tematikom. Njezini radovi odražavaju širok spektar osjećaja i socijalnoga stanja današnjega društva. Od 2014. godine Olja je član HDLU-a Istre, a izlaže i performira u Hrvatskoj i Sloveniji. Za svoje radove dobila je različite nagrade: UNICEF-ovu nagradu za crtež; Kino Šiška - Kulturni euro. Surađivala je s različitim umjetnicima: La Pocha Nostra, Julia Bardsley, Ursula Martinez, Kate McIntosh, Janez Janša, Bojan Jablanovec - Via Negativa. (P. GREGOROVIĆ)


Podijeli: Facebook Twiter