Puljanka Lea Ikić zvijezda podvodne orijentacije

Lea Ikić, prva slijeva, sa srebrnom medaljom iz Kazana
Lea Ikić, prva slijeva, sa srebrnom medaljom iz Kazana

Povijesni rezultat za Hrvatsku ostvarila je 6. kolovoza 32-godišnja Puljanka Lea Ikić, članica medulinskog Ronilačko-sportskog kluba Mladost, na Svjetskom prvenstvu u podvodnoj orijentaciji u sklopu CMAS igara u Kazanu u Rusiji. U disciplini Star osvojila je drugo mjesto. Hrvatska je nastupila u apneji, plivanju perajama i podvodnoj orijentaciji. Iz RSK-a Mladost u podvodnoj su orijentaciji nastupile Tijana Pavelić i Lea. Po disciplini je nastupalo oko 30 natjecatelja iz 15 zemalja.

- Ovo je definitivno moj najveći rezultat i uistinu ga nisam očekivala. Nadali smo se boljem rezultatu u disciplini u paru, ali u pojedinačnoj nikako. Još danas ne mogu vjerovati. Ovo je povijesni rezultat za Hrvatsku jer nikad nitko nije osvojio medalju u podvodnoj orijentaciji na svjetskoj i europskoj razini, dok je u Jugoslaviji bilo dobrih rezultata jedino na svjetskom prvenstvu, ali u grupnoj disciplini. Na jezeru je bila jako loša vidljivost što nam je ustvari išlo na ruku jer mi, nažalost, nismo brzi kao ostali natjecatelji jer nemamo bazen i ne možemo ni biti toliko istrenirani, ali smo jako precizni i ide nam orijentacija pa se zbog slabe vidljivosti moglo doći do ovakvog rezultata. Bila sam prva skoro do samog kraja, ali Ljudmila Šumilova iz Kazahstana se natjecala zadnja i osvojila prvo mjesto, kaže Lea.

Rezultat bi joj trebao donijeti prvu kategoriju Olimpijskog odbora te ulazak u program četverogodišnjeg stipendiranja Saveza sportova Istarske županije. Studira u Splitu, na specijalističkom diplomskom studiju plivanja koji traje dva semestra i upisuje se nakon završenog trogodišnjeg studija. Po završetku bit će trener specijalist plivanja.

Zašto članovi RSK-a Mladost vole ići na natjecanja koja ne zahtijevaju put avionom, otkriva nam Lea kroz smijeh. Nije riječ o strahu od letenja već…

- Peraje nosimo u avion, makar nas izbacili, i onda nastane strka jer nam obično to ne žele dopustiti, ali onda mi počnemo s pitanjima tko će to nama platiti ako se oštete ili nestanu jer jedna peraja košta do 600 eura i vrlo su krhke. S bocama isto nastaju cijeli problemi. Kad smo se vraćali iz Kazana, nisu nam htjeli uzeti boce u avion jer nisu vjerovali da su prazne, pa su me odveli skroz u skladište do torbi gdje sam im morala sve živo pokazati, gdje je na bocama open, gdje je closed…, priča nam Lea.

S običnim plivanjem je počela s 11 godina, zbog njega se i preselila u Zagreb jer Pula nema bazen i samim time ni uvjeta za ozbiljno treniranje. U Zagrebu je završila srednju školu za fizioterapeutskog tehničara, te studij Radne terapije. Plivala je za Hrvatski akademski plivački klub Mladost i plivački klub Medveščak. Sada je zaposlena u Ustanovi za zdravstvenu njegu u kući Zlatne ruke u Puli. (Piše Tatjana GRBIĆ; fotografije iz albuma Lee Ikić)

VIŠE U TISKANOM IZDANJU.


Podijeli: Facebook Twiter