Puljanka iz New Yorka: Tri sata autom do posla

Isteklo je pravo korištenja fotografije
Isteklo je pravo korištenja fotografije

Puljanka Vera Fabris, stanovnica New Yorka,  javila nam se s najnovijim vijestima iz tog grada koji je poharala superoluja Sandy. Pozitivna vijest, piše ona, jest da su u srijedu otvoreni svi mostovi za Manhattan preko East Rivera iz Brooklyna, Queensa, Bronxa, i Staten Islanda. Tunel Midtown je još zatvoren. Od danas je djelomično proradila podzemna željeznica. Međutim, to ne znači da se na Manhattan stiže lako - danas su trebala oko dva sata autom od prilaza bilo kojem mostu da se prijeđe preko.

Razdaljinu od 15 milja (cca 26 km) iz Queensa na Manhattan, za koju mi obično treba 45 minuta, prevalila sam za tri sata. Isto je bilo i kada sam se vraćala s posla. To zbog toga jer nije radila podzemna željeznica, autobusi su bili rijetki, a i dalje nije bilo struje od 34-e ulice južno. Nakon što sam se tri sata vozila u autu da bih stigla na posao, pješke sam se popela na 19 kat bolnice u kojoj radim, jer liftovi nisu radili. Prije toga, kad sam htjela, kao i obično parkirati auto u podzemnoj garaži susjedne zgrade, zatekla sam sve pod vodom. Parkirala sam se u obližnjoj garaži, gdje sam parking platila 40 dolara za taj dan. Kasnije sam saznala da će FEMA (Federal Emergency Management Agency) refundirati izvanredne troškove dolaska na posao. Moram se sjetiti uzeti račun!

Djelomično je počela raditi podzemna željeznica, međutim, zbog gužvi je gradonačelnik Bloomberg odlučio uvesti restrikciju vožnje u grad na taj način da je nakon 6 sati bio dozvoljen ulazak u grad preko svakog mosta samo automobilima s tri i više osoba. Nakon (dužeg) razmišljanja, odlučila sam stići do jednog od mostova prije 6 sati, naravno zadnju minutu, točno u 6! Tako sam na Manhattan stigla za sat vremena. Mrak na ulicama, semafori ne rade. Nakon toga ista garaža, danas samo 22 dolara, jer sam došla prije 10 sati, s računom. Sada me čekalo penjanje na 19. kat.

Donesena je odluka da će se evakuirati najveća i najstarija gradska bolnica Bellevue Hospital Center . Od 700 bolesnika, jutros ih je ostalo samo pedesetak. Na 'mojem' odjelu, forenzičnom, gdje radim kao psihijatrijski socijalni radnik i gdje su smješteni psihički bolesnici-zatvorenici, više nije bilo nikoga. Neki su poslani natrag u zatvor, njih 30-ak, na Riker's Island, gdje će i dalje biti psihijatrijski liječeni, a ostatak, njih 26, odvezeno je jutros prije 7 sati u centralnu zatvorsku bolnicu države NY Upstate New York, oko 4 sata od NYC-a. Budući da pacijenti s kojima sam radila nisu više tu, trebalo je zvati njihove obitelji, vanjske socijalne radnike i liječnike, odvjetnike i ostale, i obavijestiti ih da oni više nisu tu.

Telefonske linije su danas funkcionalnije. U bolnici inače i dalje radi pomoćni generator, nema vode, tj. nema pritiska, ponestaje goriva pa se evakuacija nastavlja. Jutros sam izbrojala dvadesetak ambulantnih vozila iza bolnice, koja su čekala pacijente koji su potom prevezeni u druge gradske bolnice. Ja sam bila dio 'ljudskog lanca' na stepenicama, pomažući što je trebalo: dodavati hranu, lijekove, hrabreći osoblje koje se penjalo na gornje katove.

Sutra najvjerojatnije ista rutina, osim što se očekuje da će glavnina pacijenata do tada već biti prevezena u bolnice s trenutno boljim uvjetima. Nakon toga, ne zna se.

Dobro je da se danas pojavilo sunce! (Vera FABRIS)


Podijeli: Facebook Twiter