Puljaninu Ivanu Žagaru nagrada "Vjekoslav Klaić"

Ivan Žagar dobiva priznanje
Ivan Žagar dobiva priznanje

U Nacionalnoj i sveučilišnoj knjižnici u Zagrebu od 11. do 14. svibnja održava se treći po redu Festival povijesti Kliofest. Upravo na Dan povijesti, 13. svibnja pulski profesor Ivan Žagar dobitnik je vrijedne nagrade "Vjekoslav Klaić" za popularizaciju povijesti.

Organizatori su Festivala Hrvatski nacionalni odbor za povijesne znanosti, Društvo za hrvatsku povjesnicu, Nacionalna i sveučilišna knjižnica u Zagrebu, Hrvatski državni arhiv, Zajednica nakladnika i knjižara Hrvatske gospodarske komore, Udruga za zaštitu prava nakladnika Zana, udruga Krila – terapijsko jahanje i Hrvatsko etnološko društvo.

Ivan Žagar završio je studij povijesti i latinskog jezika na Sveučilištu Jurja Dobrile u Puli, a trenutno je doktorand na studiju moderne i suvremene hrvatske povijesti na Filozofskom fakultetu Sveučilišta u Zagrebu. Radi kao profesor povijesti u Srednjoj školi Mate Balote Poreč i Strukovnoj školi Pula. Aktivan je član Istarskoga povijesnog društva – Societa' Storica Istriana.

- Prinos prof. Žagara na popularizaciji povijesti na području Istre iznimno je značajan, i to na dva polja: u predstavljanju povijesnih knjiga i organiziranju okruglih stolova odnosno tribina te u digitalizaciji historiografske periodike i literature. Na prvome je polju Žagar tijekom nekoliko godina u gotovo mjesečnom ritmu organizirao predstavljanja različitih autora i njihovih knjiga te priredio i vodio veći broj tribina i okruglih stolova. Na promocijama su osim hrvatskih predstavljeni i mnogi strani autori, napose oni koji su svojim djelom vezani u Istru i istarsku povijest. Drugo je polje aktivnog rada prof. Žagara sustavna digitalizacija povijesnih časopisa u Istri, uključujući i časopise na slovenskome i talijanskome jeziku, kako bi se građa zaštitila i postala lakše dostupna javnosti. Dosad su digitalizirani Vjesnik istarskih arhiva i Vjesnik historijskih arhiva u Rijeci i Pazinu, a projekt se nastavlja dalje, kazao je prof. Filip Zoričić u priopćenju glede te važne nagrade. (V. B.)

 

 


Podijeli: Facebook Twiter