Puljaninu blokirali račun iako je dug otplatio

Nedjeljko Soldan s hrpom dokumentacije koju je na sreću čuvao (d. štifanić)
Nedjeljko Soldan s hrpom dokumentacije koju je na sreću čuvao (d. štifanić)

Dugo planirani i očekivani put nakon Nove godine za Puljanina Nedeljka Soldana naprasno je završio prije negoli je i započeo. Naime, već na prvoj benzinskoj stanici saznao je da mu je kartica blokirana. Povratak u Pulu i daljnja saznanja o uzrocima ovrhe zbog koje mu je račun bio blokiran, iskustvo je koje će zasigurno dugo pamtiti.

- U Pulu sam došao prije sedam godina iz Zadra. Bivša me žena tužila zbog neplaćanja alimentacije, što sam odmah i priznao u Državnom odvjetništvu i rekao da mi izračunaju koliko dugujem te da sam to spreman platiti. Državno odvjetništvo donijelo je odluku 28. ožujka 2013. godine da sam dužan platiti 7.300 kuna za alimentaciju, što sam i potpisao, te sam dug u cijelosti podmirio 7. svibnja uplatom u banci, priča nam Soldan.

U siječnju ove godine, povratkom u Pulu, doznao je, međutim, da ga je Državno odvjetništvo blokiralo ahtjevom Fini za izravnu naplatu s računa, i taj je zahtjev datiran s 18. prosinca 2013. godine.

- Ostao sam prilično iznenađen, jer sam kopiju uplatnice, čim sam platio dug u svibnju, odnio i u Državno odvjetništvo, te vjerujem da je upravo tamo došlo do greške. U odvjetništvu su mi priznali da nisu znali da sam iznos platio te su stoga krajem godine i pokrenuli ovrhu o kojoj nisam dobio nikakvu obavijest. Izdali su mi takozvanu hitnu podnesku ovrhovoditelja kojom povlače ovrhu. S tim sam opet otišao u Finu. I tu se nastavlja moja priča. Naime, da bih odblokirao račun, morao sam platiti 400 kuna…, priča Soldan.

- Dođem u Finu i tamo mi kažu: "Niste vi jedini", odem u odvjetništvo i tamo čujem: "Pa niste vi jedini", dođem u banku kad i tamo: "Niste vi jedini"?! Ponuđena mi je i mogućnost da tužim Državno odvjetništvo da bih vratio tih svojih 400 kuna, ali bi mi u tom slučaju Fina trebala izdati uvjerenja da sam dug platio i taj izlist uvjerenja košta dodatnih 100 kuna… U banci nova nevjerica, po svakoj blokadi računa, a imao sam ih dva, uzeli su mi po 70 kuna. Računajući već jednu raniju ovrhu i blokadu, dosad sam i u banci morao platiti gotovo 300-tinjak kuna. Ni njih ne zanima tko je kriv… (S. ZRINIĆ TERLEVIĆ)

VIŠE ČITAJTE U TISKANOM IZDANJU .


Podijeli: Facebook Twiter