Puljaninu 8.000 € zbog sporosti hrvatskog pravosuđa

Isteklo je pravo korištenja fotografije
Isteklo je pravo korištenja fotografije

Nešto više od osam tisuća eura odštete dodijelio je Europski sud za ljudska prava Franku Perušku, 62-godišnjaku iz Pule jer mu je Republika Hrvatska prekršila pravo na pristup sudu.

Riječ je o pravu iz Konvencije o zaštiti ljudskih prava i ljudskih sloboda na čije se kršenje Peruško požalio nakon par godina vođenja sporova na hrvatskim sudovima - Općinskom i Županijskom sudu u Puli, Upravnom sudu te Ustavnom sudu RH.

Peruškova borba s domaćim pravosuđem započela je nakon 3. kolovoza 2001. godine, kada je kao višak radne snage otpušten s radnog mjesta čistača u Ministarstvu unutarnjih poslova. Na tu odluku žalio se 20. kolovoza tadašnjem ministru Šimi Lučinu, no ovaj mu se nije očitovao u zakonskom roku od 30 dana.

Peruško je podnio protiv MUP-a tužbu Upravnom sudu Republike Hrvatske, pokrenuvši istovremeno i građansku tužbu protiv MUP-a na Općinskom sudu u Puli. Pobijao je odluku o otkazu i tražio vraćanje na posao.

Početkom prosinca 2001. godine Općinski sud u Puli zaključio je da nije nadležan za Peruškov slučaj te da predmet treba proslijediti Upravnom sudu. Peruško se i na to žalio, no Županijski sud u Puli je 22. studenog 2002. godine zaključio da je niži sud bio u pravu. (A. RAIĆ-KNEŽEVIĆ, M. SARDELIN)

CIJELI TEKST PROČITAJTE U TISKANOM IZDANJU


Podijeli: Facebook Twiter