Puljaninu 2 dizajnerske nagrade

Isteklo je pravo korištenja fotografije
Isteklo je pravo korištenja fotografije

Puljanin Oleg Šuran, 22-godišnji student dizajna u novim medijima na Umjetnickoj akademiji u Splitu, dobitnik je dviju vrijednih nagrada Hrvatskog dizajnerskog društva u studentskoj kategoriji interaktivnih medija i koncepta.

Kao i ostalim studenskim i profesionalnim laureatima, medu kojima je Veliku nagradu dobio porecki Studio Sonda, Šuranu su dvije prve nagrade i jedno priznanje dodijeljeni prošlog tjedna na službenom otvaranju Izložbe hrvatskog dizajna 0910 u Zagrebu.

Šuranov samostalni rad "Moj dan" nagraden je za najbolji dizajn elektronickih/interaktivnih medija, a mentori su mu bili Ivica Mitrovic i Rafaela Dražic.

"Taj je rad u formi interaktivnog CD-ROM-a i refleksija je na osobni studentski život kroz nekoliko videosnimaka spojenih u beskonacnu narativnu petlju. Snimke su podijeljene u cetiri cjeline: spavanje, hranjenje, odmor i rad.

Korisnik bira u kojem ce se dijelu prikljuciti te prividno vodi pricu. Medutim, ova prica se vjecito vrti u krug", pojašnjava Šuran. On je s još 25 studenata iz Rijeke, Splita i Zagreba supotpisao i grupni projekt "Reflecting Invisible Cities" koji je struka nagradila kao najbolji koncept.

Uz ove dvije prve nagrade, grupni projekt "Desktop Olympics" u kojemu je sudjelovao i Šuran, dobio je posebno priznanje HDD-a za koncept. Inace, ta dva grupna rada nastala su na radionicama dizajna interakcija koje je organizirao Odsjek za dizajn vizualnih komunikacija splitske Umjetnicke akademije.

"Naglasak ovih dvaju grupnih radova nije na nekom krajnjem, fizickom proizvodu poput knjige, plakata, stolice ili odjece, nego na jednom održivom sistemu koji proizlazi iz promatranja društva. Neki takav dizajn nazivaju dizajnom bez dizajna", objašnjava Šuran koji je završio pulsku Školu primijenjenih umjetnosti i dizajna.

Inace, stariji Olegov brat David takoder je dizajner, a i mladi, 20-godišnji Jakov studira dizajn, takoder u Splitu.


Podijeli: Facebook Twiter