Puljanina maltretirali na švicarskoj granici

Isteklo je pravo korištenja fotografije
Isteklo je pravo korištenja fotografije

Jedan Puljanin imao je krajnje ružno iskustvo na proputovanju kroz Švicarsku, tocnije u kantonu Lugano, gdje imao bliski susret sa švicarskom policijom. "Švicarska nije onakva zemlja za kakvu se predstavlja, a još je manje civilna država", rekao je naš sugovornik, koji je zbog prirode svoga posla želio ostati anoniman.

- Putovao sam automobilom zajedno s kolegom s posla iz Luksemburga u Francusku, kada su me zaustavili na švicarsko-talijanskoj granici. Tamo su nas slikali i pretresli. Nakon pola sata odvezli su automobil u jednu garažu i potpuno ga rastavili. Uzeli su nam otiske prstiju, bris usne šupljine za DNK analizu, skinuli su nas do gola, a da nam ni u jednom trenutku tijekom tog postupanja nisu objasnili za što smo osumnjiceni, rekao je Puljanin.

Veli da se nakon sveopce premetacine, tijekom koje se po njima švicarska policija ponašala više nego neljudski, pojavio policijski inspektor koji ih je ispitivao o nekakvoj kutiji odbacenoj u kantu za otpatke na jednom odmorištu uz autocestu, za koju su tek kasnije saznali da se u njoj nalazilo streljivo s pištoljem. Kasnije su saznali i da je na tom mjestu netko ubijen, a glavni osumnjicenici bili su ni manje ni više nego on i kolega!

- Mi se jesmo zaustavili na tom odmorištu, ali mi nismo znali da je tamo netko ubijen. Još ne mogu vjerovati da je švicarska policija tijekom cetverosatnog ispitivanja, odnosno mucenja, htjela da mi to priznamo. Još dok su nas s granicnog prijelaza vozili u policiju jedan policajac mi je prijetio... Kad sam tražio da se javim doma taj mi je inspektor rekao da necu više imati prilike telefonirati. Pa, za mene je to bila prijetnja smrcu, rekao nam je ogorceni Puljanin.



Automobil kojim su se vozili potpuno je rastavilo pet mehanicara, a kada na koncu nisu ništa uspjeli pronaci sve su dijelove pobacali u automobil i ostavili ga tako rastavljenog.

- Nakon mucnog ispitivanja, kada su konacno shvatili da nismo kriminalci, inspektor mi je u neformalnom razgovoru rekao da je odmah nakon pola sata shvatio da mi nismo osobe koje oni traže. No, pravdao se da je dobio nalog da posao odradi do kraja. Rekli su nam samo da možemo otici i da mi nismo krivi, rekao je Puljanin.

Dodao je da mu se za takvo postupanje, u kojem su on i kolega doslovce izmrcvareni da bi priznali kriminalni cin koji nisu pocinili, nitko nije ispricao. Sve je prijavio svom odvjetniku, ali i Ministarstvu vanjskih poslova i europskih integracija, kao i švicarskom veleposlanstvu u Zagrebu

Od Marija Draguna, glasnogovornika MVPEI-ja, dobili smo informaciju da su zaprimili dopis našeg sugovornika te da su ga žurno proslijedili Veleposlanstvu Hrvatske u Švicarskoj od koje ce zatražiti ocitovanje o ovom slucaju.


Podijeli: Facebook Twiter