Puljanin se javio karabinjerima na odsluženje zatvora

Isteklo je pravo korištenja fotografije
Isteklo je pravo korištenja fotografije

Puljanin Dalibor Štifanić (48) sam se javio talijanskim istražiteljima na izdržavanje sedmogodišnje zatvorske kazne na koju je tamo osuđen zbog dilanja droge, izvijestili su prije nekoliko dana talijanski mediji. Štifanić je ušetao u stanicu karabinjera u mjestu Lignano Sabbiadoro u Italiji i kazao da je došao odslužiti zatvorsku kaznu na koju je osuđen. Na taj se potez odlučio nakon što je dobio pravomoćno rješenje o izdržavanju kazne i savjetovanja s braniteljem. Štifanić je bio uhićen 2004. godine pod sumnjom da je član narkobande Made in Torino koja je raspačavala kokain dopreman iz Južne Amerike, preko Španjolske, u Italiju. Nakon uhićenja i puštanja iz talijanskog pritvora da bi se branio sa slobode, pobjegao je u Hrvatsku. U Puli se bavio prijevozom putnika na moru jer je  od 2006. do 2011. imao registriran obrt za prijevoz putnika morem i priobaljem. Obrt je ugašen 2011. godine te je Štifanić zadnjih nekoliko godina živio u Italiji, u mjestu Bevazzana di Latisana. Zatvorsku kaznu će odslužiti u zatvoru u Udinama.

Ime Dalibora Štifanića na stranicama crne kronike Glasa Istre pojavilo se nekoliko puta,  prvi put kada je 1998. godine bio žrtva otmice i protupravne naplate, a kasnije 2005. kada je Vrhovni sud potvrdio presudu pulskog Županijskog suda iz 2001. kojom su njegova dva otmičara osuđena na ukupno četiri i pol godine zatvora.

Podsjetimo, Štifanića su u ljeto 1998. godine na parkiralištu u Bujama Puljani Željko Dekonte i Rešad Ličina prisilili da ih svojim Opel Kadettom cabrio, talijanskih oznaka, odveze u Valturu gdje su mu oteli nešto novca te ga prisilili, uz prijetnju ubojstvom, da preuzme obvezu plaćanja troškova za mobitel Dekonteove supruge od 19.208,00 kuna, kao i podmirivanje obveze vezane uz kupoprodajni ugovor s teleoperaterom za taj mobitel. Prisilili su ga također da im vrati navodni dug od 10 milijuna ondašnjih lira, proda svoj auto, a novac preda njima i, na kraju, da od brata iz Torina zatraži zlatni sat rolex vrijedan ondašnjih 10 tisuća njemačkih maraka i preda ga Dekonteu. Štifanić je napravio sve što su od njega tražili, ali ih nije poslušao te o svemu šutio, već ih je prijavio policiji. Dekonte i Ličina su tako vrlo brzo završili iza brave. Zbog otmice, ucjene i protupravne naplate Dekonte je bio osuđen na tri, a Ličina na godinu i pol dana zatvora. (M. SARDELIN)


Podijeli: Facebook Twiter