Puljanin s Linićeve liste osporava dug od 3,5 milijuna kuna

Isteklo je pravo korištenja fotografije
Isteklo je pravo korištenja fotografije

Među poreznim dužnicima, čiji je popis objavljen u utorak, sigurno ima bahatih poduzetnika zakriljenih državnim skutima, kao što je uostalom javno rekla ravnateljica Porezne uprave Nada Čavlović Smiljanec. No, ima i onih koji su u dugu do grla ne zato što ga nisu htjeli podmiriti, nego zato što, tuđom krivnjom, nikad nisu uspjeli naplatiti svoja potraživanja te platiti porez.

Puljanin Mladen Vijatović - široj javnosti poznat kao nekadašnji voditelj bara Santos kod OMV-a, čija je vlasnica bila njegova supruga - tvrdi da spada u drugu kategoriju te da je zbog neuspjele naplate potraživanja dospio u dugove iz kojih neće izaći do penzije. On je, naime, s dugom od gotovo 3,5 milijuna kuna dospio na treće mjesto Linićeve crne liste za Istarsku županiju, u dijelu pod nazivom "ostali porezni obveznici-građani".

- Godine 2004. prodao sam kuću koja je bila u sklopu mog ugostiteljskog obrta Vijatović, koji se uz ostalo bavio iznajmljivanjem soba turistima. Kuću sam prodao firmi Tigar iz Vukovara u vlasništvu Meriem Dorgham. Kupoprodajna cijena bila je 3.796.000 kuna, no po ugovoru mi je 290.000 eura isplaćeno odmah, i tim sam novcem zatvorio jedan kredit. Ostatak sam trebao dobiti 2005., no to se nikad nije dogodilo.

Bez obzira na to, Porezna uprava, uzimajući u obzir i prodanu nekretninu, za 2004. utvrđuje razliku primitaka i izdataka odnosno povećanje dohotka u iznosu od 3,9 milijuna kuna te na to razrezuje porez koji je tada bio nešto veći od milijun kuna. Do danas se s kamatama popeo na gotovo 3,5 milijuna, priča Vijatović, pokazujući nam hrpu dokumenata u kojoj je čak vidljiva izjava Meriem Dorgham da je isplatila samo polovicu novca iz kupoprodajnog ugovora.

- Osporavam taj dug jer ga ne mogu nikako platiti. Ni ja nisam naplatio ostatak novca od prodaje kuće niti ću ikada. Država je sad pokrenula izmjenu zakona po kojem će se PDV i ostali porezi plaćati tek nakon realizacije naplate. Dosad ste plaćali unaprijed, čim izdate fakturu ili potpišete ugovor. Nemoguća je misija uopće platiti jer smo u zatvorenom krugu, priča Vijatović.

Smatra da je realan samo dio poreznog duga koji bi bio obračunat na temelju naplaćenog iznosa. Na pitanje što je s njegovim obrtom danas, kaže da je odavno zatvoren, a on je nezaposlen. (Mirjana VERMEZOVIĆ IVANOVIĆ)

CIJELI TEKST I REAKCIJE OSTALIH S LISTE DUŽNIKA U TISKANOM IZDANJU


Podijeli: Facebook Twiter