Puljanin poginuo u naletu vlaka sa stotinu putnika

U naletu vlaka poginuo je vozač kombija (D. MEMEDOVIĆ)
U naletu vlaka poginuo je vozač kombija (D. MEMEDOVIĆ)

Fuad Mahmutović (54) iz Pule poginuo je danas u 7.20 sati kada je na kombi peugeot, kojim se vozio preko pružnog prijelaza kod Šijanske ceste obilježenog Andrijinim križem, iz pravca Buzeta naletio putnički vlak koji je u Pulu prevozio stotinjak putnika, među kojima i tridesetak školaraca.

Vlak kojim je upravljao 52-godišnjak iz Ročkog Polja udario je u vrata vozača kombija osječkih oznaka i gurao ga više od 200 metara po pruzi, a Mahmutović je od teških ozljeda na mjestu preminuo, što je potvrdio i mrtvozornik. Mahmutović je inače bio voditelj trgovine Chemotehna u Puli u čijem je vlasništvu i kombi u kojem je stradao.

Vlakovođa i putnici prošli su bez ozljeda. Samu nesreću putnici nisu vidjeli, ali su dobro čuli i osjetili sraz vlaka s kombijem. Kada su izašli iz vagona na pruzi ih je dočekao stravičan prizor. Naknadno su djeca i ostali putnici autobusom gradskog prijevoza prevezeni do svojih odredišta u Pulu.

Izrazi sućuti obitelji i kolegama poginulog Mahmutovića stizali su iz svih dijelova Hrvatske jer su Fuada mnogi smatrali izuzetno dobrim čovjekom. Njegova kolegica iz pulske poslovnice Chemotehne, koja je danas zbog tragedije bila zatvorena, izjavila nam je da su svi šokirani događajem.

- Ne možemo shvatiti kako se to dogodilo, svaki dan je onuda prolazio. Je li vlak vozio prebrzo? Što se dogodilo? Ne možemo shvatiti, a teško nam se sabrati. Bio je izuzetno dobar čovjek kakvih je malo i ovo je veliki gubitak za sve nas, a prvenstveno za njegovu obitelj, suprugu Hasibu koja jadna ima slomljenu nogu i ne može niti hodati. Iza sebe je ostavio i dva sina. Strašna tragedija.

Cijelo jutro nas zovu prijatelji iz cijele zemlje. Prošla sam dva puta onuda nakon nesreće i još ne mogu vjerovati, a ne znam zašto su onu djecu ostavili na cesti i još ispred mjesta događaja, užas. Želim naglasiti da je bio čovjek koji je svima bio spreman pomoći, što će sigurno potvrditi jako veliki broj ljudi. Mi smo tu u trgovini, naši dečki razgovaraju s klijentima koji dođu, ali ne radimo jer nismo sposobni, ne možemo se sabrati, kazala nam je kroz suze Fuadova kolegica.

Udar u vozilo je bio toliko silovit da je bočna strana kombija doslovno ostala zalijepljena za prednji lijevi dio vlaka. Tijelo vozača je uslijed udarca odbačeno na mjesto suvozača. Mrtvozornik je uz prisustvo policije pregledao tijelo i utvrdio smrt, a Vlatko Ivandić iz pulskog Općinskog državnog odvjetništva je nadgledao očevid. Promet cestom koja prolazi pored pruge je nadzirala policija i vozila puštala samo desnom traku u smjeru Labina, dok je smjer prema Puli bio zatvoren za sva vozila. Policija je nakon očevida izvješće o događaju proslijedila nadležnom odvjetništvu koje će prema Ivandićevim riječima naložiti obdukciju tijela poginulog te sva  potrebna vještačenja.

Pulski vatrogasci su upućeni na mjesto događaja jer je iz lokomotive, zbog puknuća cijevi curila nafta te su iz sigurnosnih razloga prskali pjenu ispod prednjeg dijela lokomotive, a po završetku očevida vatrogasci su rezali vozilo da bi izvukli tijelo. (M. SARDELIN; snimili D. MEMEDOVIĆ i M. SARDELIN)


Podijeli: Facebook Twiter