Puljanin osumnjičen za pokušaj usmrćivanja dva pit bulla

Pulske udruge za zaštitu životinja pobrinule su se saniranje ozljeda i oporavak dvaju stradalih pasa (FB Ruka šapi)
Pulske udruge za zaštitu životinja pobrinule su se saniranje ozljeda i oporavak dvaju stradalih pasa (FB Ruka šapi)

"Povodom obavijesti PU Istarske, PP Pula od 10. studenog  2016., o postojanju sumnje u namjerno ozljeđivanje psa od strane Ivana Žgaljardića iz Pule, proveden je 17. studenog inspekcijski nadzor te je utvrđeno da imenovani, na lokaciji na kojoj boravi, posjeduje dva psa, oba pasmine pit bull terijer, izvijestila je viša veterinarska inspektorica Lovorka Tomičić koja, međutim, nije uspjela jučer oduzeti dva psa vlasniku jer se on tome oštro usprotivio.

Opasni psi

- Provjerom uvjeta i načina držanja pasa, te dokumentacije,  utvrđeno je da se radi o psima pasmine terijera tipa bull koji su, prema Pravilniku o opasnim psima, opasni psi. Oba su psa upisana u Upisnik pasa i označena na propisani način mikročipom. Nadalje, utvrđeno je da je jedan pas star tri godine uredno cijepljen protiv bjesnoće, dok drugi, u dobi od šest mjeseci, nije cijepljen protiv bjesnoće, što predstavlja prekršaj kažnjiv po čl. 162 Zakona o veterinarstvu. Također je u postupku utvrđeno da, zbog mogućnosti ponavljanja kaznenog djela iz čl. 205. Kaznenog zakona, daljnje držanje pasa u istim uvjetima može biti povezano s neotklonjivom boli, patnjom ili velikim strahom. Ujedno, vlasnik ne ispunjava uvjete za držanje opasnih pasa jer je Pravilnikom propisano da za držanje opasnih pasa vlasnik ne smije biti pravomoćno osuđen za kaznena djela mučenja životinja, protiv života i tijela čovjeka, zlouporabe opojnih droga, te kaznena djela sa elementima nasilja, kao i da ne smije biti pravomoćno kažnjen za prekršaj iz područja zaštite životinja ili područja javnog reda i mira i drugih prekršaja s elementima nasilja, podsjetila je veterinarska inspektorica.

Mjeru privremenog oduzimanja pasa i njihovo smještanje u sklonište za životinje Tomičić jučer nije mogla provesti tijekom inspekcijskog nadzora jer se vlasnik tome usprotivio. Tomičić je pojasnila da će slijedom utvrđenog činjeničnog stanja, protiv Ivana Žgaljardića kod nadležnog Prekršajnog suda u Puli podnijeti optužni prijedlog zbog povrede odredbi čl. 45. Zakona o veterinarstvu, uz prijedlog za žurno određivanje mjere trajnog oduzimanja pasa. (Marica KOŠTA)

OPŠIRNIJE U TISKANOM IZDANJU


Podijeli: Facebook Twiter