Puljanin konzultant u vodećoj i najstarijoj očnoj bolnici u svijetu

Isteklo je pravo korištenja fotografije
Isteklo je pravo korištenja fotografije

Znanje je moć, riječi su engleskog filozofa Francisa Bacona, kojima se poveo uskoro 34-godišnji Puljanin dr. Marko Lukić, specijalist oftalmologije. Nekadašnjem izvrsnom učeniku Osnovne škole Veruda i Gimnazije te zagrebačkog Medicinskog fakulteta, koji je bio stipendist Općine Medulin, želja za novim znanjem te stvaranje novih poslovnih prilika, kao i socijalnih kontakata, bili su, kako kaže, nit vodilja kod odluke odlaska u inozemstvo. A u svijetu se cijene izvrsnost i zalaganje, bez obzira odakle dolazite. Stoga je već nakon godinu i pol dana rada u Londonu došao na poziciju konzultanta - u najstarijoj "očnoj bolnici" na svijetu vodi oftalmološki tim specijaliziran za dijagnosticiranje i liječenje stražnjeg segmenta oka.

Odlazak bez dvojbe

- Otvaranjem natječaja iz subspecijalizacije za područje retine (stražnji segment oka) u prestižnoj Moorfields Eye Hospital u Londonu i najmanja dvojba oko mog odlaska u inozemstvo je nestala. Zajedno sa svojom dugogodišnjom djevojkom, koja mi je neizmjerna potpora, uputio sam se u svjetsku metropolu u nove životne izazove. Smatrao sam da se takva prilika ne može propustiti te sam se prijavio na natječaj, koji je bio vrlo rigorozan. Na samom razgovoru morate pokazati određenu razinu znanja, budući da je dio pitanja iz kliničke prakse, kaže u uvodu dr. Marko Lukić.

Nastavlja da je Moorfields Eye Hospital jedna od najpoznatijih očnih bolnica u svijetu u kojoj su radili neki od doajena svjetske oftalmologije, poput Williama Bowmana, Sir Stewart Duke-Eldera ili profesora Alana Birda koji još dan danas nesebično dijeli svoje znanje.

- Njegova predavanja su neizostavan dio rasporeda ponedjeljkom na koja dolaze i oni najiskusniji čuti pokoji mudri savjet čovjeka koji je ostavio neizbrisivi trag u svjetskoj oftalmologiji. Neki od senior consultanta, koji aktivno rade u Moorfieldsu, su jedni od svjetskih najeminentnijih stručnjaka u svojim područjima u oftalmologiji. Zanimljiva je činjenica da je bolnica najstarija, i kao takva prva očna bolnica u svijetu, čija povijest seže u početak 19. stoljeća. Prema broju kliničkih istraživanja trenutno je vodeća svjetska oftalmološka ustanova, a to se temelji i na uskoj suradnji s Institute of Ophthalmology i University College of London (UCL). The Centre for World University Rankings ocijenilo je UCL, koji je partner Moorfieldsa, najboljim svjetskim centrom za učenje oftalmologije, gdje je po prvi put pobijedilo Harvard University i John Hopkins University, pojašnjava pulski doktor s londonskom adresom.

Moorfields Eye Hospital je otvorena 1804. godine iz nužne potrebe, budući da je tada porasla incidencija trahoma (infektivne bolesti prednjeg segmenta oka) među populacijom vojnika koji su se vratili iz "Napoleonovih ratova". Bolnicu je otvorio engleski kirurg John Cunningam Saunders, a kraljica Victorija ubrzo joj dodjeljuje kraljevsku povelju. Već je tada bolnica bila na drugoj lokaciji od one prvotne, Lower Moorfields (danas je to područje koje je blizu Liverpool stationa u Londonu).

Više nije SF

- Radi navike ljudi, u to vrijeme, bolnica je zadržala ime Moorfields, iako se danas nalazi na sasvim drugoj lokaciji. I u to vrijeme, kao i danas, suradnja među stručnjacima je bila neizostavna i nužna za bilo kakav razvoj. Primjerice, 1851. godine Albrecht Von Graefe iz Berlina, Franz Cornelius Donders iz Utrechta te William Bowman iz Londona uspostavili su suradnju iz koje su se izrodili temelji moderne oftalmologije, govori dr. Lukić.

Oftalmologija 21. stoljeća nezaustavljivo napreduje, a bolnica Moorfields kroz svoja istraživanja jedna je od svjetskih predvodnica u razvoju struke. U današnje vrijeme genetska terapija, terapija matičnim stanicama, implantati retine, robotsko ubrizgavanje injekcije u oko, umjetna inteligencija u postavljanju dijagnoze nisu više mašta autora SF-a.

- Moram naglasiti da ima još puno posla da se te metode usavrše i počnu primjenjivati u kliničkoj praksi. Činjenica je da su one stvarnost i danas znamo kojim putem trebamo ići da spomenute metode kroz budućnost budu prisutne u standardnoj praksi, najavljuje dr. Lukić.

Pulski doktor pojašnjava da Moorfields Eye Hospital strateški djeluje u nekoliko smjerova. Najznačajniji i najopsežniji je onaj u obliku javne bolnice (NHS Trust u UK-u), gdje se godišnje napravi više od pola milijuna pregleda.

- Zatim, postoji specijalni dio za istraživanje (Clinical Research Facility), Richard Desmond Childrens? Eye Centre (najveća dječja oftalmološka ustanova u svijetu), Moorfields Private (za liječenje privatnih pacijenata) te Moorfields Pharmaceuticals (odjel za pripravak oftalmoloških preparata). Uz to, Moorfields ima svoje privatne bolnice u Dubaiu i Abu Dhabiu (Ujedinjeni Arapski Emirati). U cijelom sustavu bolnice u području Londona radi oko 2.500 ljudi, što medicinskog, što nemedicinskog osoblja. Jedna od definitivno zanimljivih činjenica je da bolnica, kao dio javno-zdravstvenog servisa, pruža usluge iz oftalmologije drugim bolnicama u kojima oftalmologija nije razvijena. Ukupno, Moorfields radi na 30-ak različitih lokacija u Londonu, a ovih je dana otvorio novi odjel za glaukomske i privatne pacijente, navodi dr. Lukić

Pojašnjavajući radno vrijeme u prestižnoj bolnici, navodi da rad s pacijentima traje minimalno osam sati (od 9 do 17 sati) te je raspodijeljen u jutarnji i poslijepodnevni dio. Specijalizanti i subspecijalizanti (fellows) imaju dvije smjene u tjednu slobodno za učenje.

- Tjedan je organiziran ovisno o poslu kojim se bavite. Osobno dva dana u tjednu radim na istraživanjima, a tri dana u klinici. Klinički posao je uglavnom organiziran da više specijalizanata i/ili subspecijalizanata rade s konzultantom u klinici, gdje je konzultant onaj koji daje konačno mišljenje, organizira rad klinike i podučava mlađe kolege. Svaki liječnik ima pristup centralnom sustavu i programu gdje može dobiti informaciju o povijesti bolesti i prijašnjim procedurama, a postoji, isto tako, i centralni sustav pristupu dijagnostičkim uređajima, radiološkim snimkama, laboratoriju, protokolima, obrascima. Praktički sa svojeg radnog stola mogu pronaći snimak retine pacijenta koji je bio pregledan ranije na nekoj drugoj lokaciji, govori pulski doktor.

Dobrodošle ideje

Vječito je pitanje kako one, koji su zbog svoje izvrsnosti otišli u inozemstvo, vratiti jednog dana nazad u Hrvatsku da unaprijede sustav u kojem djeluju kako bi i domaćem stanovništvu pripala najbolja moguća usluga.

- Ono što me osobno najviše ugodno iznenadilo jest da u Londonu sustav potiče izvrsnost, svaka ideja je dobrodošla, različitost mišljenja je nešto što je normalno, rekao bih i poželjno. Viša pozicija u sustavu ne znači da ste nužno u pravu, a ponekad i mišljenje najpoznatijih seniora je suprotno. Zdrava kompetencija je prisutna, a potpora kolega je bila prisutna od prvog dana rada u Moorfieldsu.

Nedvojbeno, iskustvo, znanje i socijalni kontakti stvoreni u zadnje dvije godine su od neprocjenjive vrijednosti.

To je nešto što vam nitko nikada ne može oduzeti. Vjerujem da ću se jednog dana vratiti u Hrvatsku te da će moje iskustvo rada u inozemstvu, a isto tako i mojih kolega iz drugih specijalizacija, biti od značaja domaćem zdravstvenom sustavu, zaključuje dr. Lukić.

Djetinjstvo u Puli

Marko Lukić rođen je 20. veljače 1984. godine u Zagrebu. Svoje djetinjstvo te osnovnoškolsko i gimnazijsko obrazovanje proveo je u Puli. Medicinski fakultet Sveučilišta u Zagrebu upisuje 2003. te ga završava u roku, u srpnju 2009. godine s odličnim uspjehom. Staž odrađuje u PB Sveti Ivan te dozvolu za samostalni rad stječe u rujnu 2010. godine. Odmah zatim započinje specijalizaciju iz oftalmologije u Specijalnoj Bolnici za oftalmologiju Svjetlost te završava specijalizaciju u predviđenom roku 2014. godine. U svibnju naredne godine polaže europski ispit iz oftalmologije i stječe titulu Fellow of European Board of Ophthalmology.

U siječnju 2016. godine započinje subspecijalizaciju (fellowship) iz područja stražnjeg segmenta oka koju završava u predviđenom roku od godine dana. U siječnju 2017. započinje drugu subspecijalizaciju iz područja kliničkih istraživanja stražnjeg segmenta oka te u ožujku iste godine započinje istovremeno raditi na poziciji konzultanta za područje retine u Moorfields Eye Hospital. Član je eminentnih društava kao što su American Society of Retina Specialist (ASRS), EURETINA, ARVO te je član Hrvatskog oftalmološkog društva, u kojem obavlja funkciju tajnika Sekcije za Uveju te je unutar Sekcije za retinu odgovoran za međunarodnu suradnju.

Posebno zanimanje ima za degenerativne i vaskularne bolesti retine te nove dijagnostičke metode stražnjeg segmenta.

Razvoj umjetne inteligencije

Dr. Marko Lukić trenutno u londonskoj Moorfields Eye Hospital, osim funkcije konzultanta, radi i na nekolicini istraživačkih projekata. Kao jednim od najzanimljivijih ističe projekt Moorfieldsa i Googlea u razvoju umjetne inteligencije za prepoznavanje patoloških stanja ljudske makule.

Najmlađi subspecijalist retine u Hrvatskoj

Pred blagdane je uvijek najljepše vratiti se kući pa je tako i dr. Lukić skoknuo "doma" iskoristivši priliku da u resorno Ministarstvo preda dokumentaciju za priznavanje subspecijalizacije. Time će postati najmlađi subspecijalist retine u Hrvatskoj. (Sandra ZRINIĆ TERLEVIĆ)


Podijeli: Facebook Twiter