Puljanin kojeg Hrvatska ne želi

Isteklo je pravo korištenja fotografije
Isteklo je pravo korištenja fotografije

Viktor Lekaj, 53-godišnjak iz Pule 1. ožujka mora napustiti teritorij Republike Hrvatske i na njezino tlo ne smije stupiti iduce dvije godine. Rješenje o izgonu izdala mu je Policijska uprava istarska pocetkom veljace jer je Lekaj, makedonski državljanin, prekršajno kažnjen zbog posjedovanja bejzbolske palice u automobilu, a 1. ožujka istjece mu i dozvola boravka u Hrvatskoj.

Lekaj, kojemu ovo nije prvi izgon, odlucio je progovoriti za novine o tome kako je nakon raspada SFR Jugoslavije postao gradanin bez domovine.

- Za mene je ovo strašan problem. Policija me protjeruje iz Hrvatske, a ja druge domovine nemam. Premda imam makedonsku putovnicu, ciji sam državljanin postao silom prilika, smatram se hrvatskim državljaninom. U Pulu sam doselio 1963. godine s roditeljima, bracom i sestrama iz tada potresom porušenog Skoplja. Rodbina je davno prije nas odselila iz Makedonije. U Puli sam proveo djetinjstvo, završio srednju školu te radio kao fotograf. Nikad je nisam na duže vrijeme napuštao, a od 2002., kada sam izašao iz zatvora, pocinio sam samo dva prekršaja. I nakon svakog me istjeruju, rekao nam je na pocetku svoje ispovijesti Viktor Lekaj u prisustvu starije sestre Florine.

Njezina pomoc bila nam je potrebna jer Viktor Lekaj teško govori nakon što su mu zbog karcinoma prije desetak godina odstranjene glasnice.

- Od trojice brace Viktor mi je jedini živ. I roditelji su umrli, a sahranjeni su u Puli. Jedna sestra živi u Šibeniku, a jedna u Australiji. Imala sam još jednu sestru ?ustinu koja je 1981. godine nestala u dobi od 25 godina i nikad nije nadena, kaže Florina.

Dodaje da je svima u obitelji Hrvatska izdala domovnice, osim Viktoru, koji je upis u hrvatsko državljanstvo zatražio 1995. godine iz zatvora u kojem se tada nalazio.

Osuden je 1994. godine zbog krijumcarenja 8,9 kilograma kokaina, zajedno s jednim Nizozemcem, na osam godina zatvora. Ministarstvo unutarnjih poslova odbilo mu je zahtjev za upis u hrvatsko državljanstvo u sijecnju 1996. godine temeljem clanka 8. stavak 1. tocka 5. Zakona o hrvatskom državljanstvu koji kaže da stranac može steci hrvatsko državljanstvo ako se "iz njegova ponašanja može zakljuciti da poštuje pravni poredak i obicaje u RH i da prihvaca hrvatsku kulturu".

Pozivajuci se na taj clanak, ocito je da je Lekaju zbog pocinjenja kaznenog djela Hrvatska odbila upis u državljanstvo. Viktor Lekaj i danas, nakon što je odslužio zatvorsku kaznu, kaže da s krijumcarenjem kokaina nema nikakve veze te da ga je nasamario poznanik iz Nizozemske. (Piše Silva BODLAJ IVAŠIC)

CIJELI TEKST U TISKANOM IZDANJU OD PONEDJELJKA


Podijeli: Facebook Twiter