Puljanin Filip Savić najbolji sommelier Hrvatske

Pobjednik Filip Savić zadovoljio je oštre kriterije žirija (D. ŠTIFANIĆ)
Pobjednik Filip Savić zadovoljio je oštre kriterije žirija (D. ŠTIFANIĆ)

Pobjednik 17. prvenstva sommeliera Hrvatske, održanog u hotelu Lone, je Puljanin Filip Savić, šef sale hotelskog L restorana. Drugo je mjesto pripalo Ivanu Jugu iz zagrebačkog bistroa Apetit, dok je treći Siniša Lasan iz drugog zagrebačkog restorana Triologija. U ime organizatora pobjednike je proglasio Franko Lukež, predsjednik Hrvatskog sommelier kluba. Plakete im je uručio ministar turizma Darko Lorencin. Pobjedniku je pripala i nagrada pokrovitelja - putovanje u regiju Champagne, posjet podrumima i degustacija najboljih šampanjaca kuće Moet&Chandon. Prema glasanju publike, najbolji je opet bio Filip Savić, a duhoviti Ivan Jug, koji je nasmijavao publiku, zaostao je samo za dva glasa.

Na dvodnevnom natjecanju nastupilo je 26 sommeliera, koji su se u završnicu plasirali kao najbolji u svojim regijama. U četvrtfinalu sommelieri su u sat vremena morali odgovarati na 50 stručnih pitanja, a potom su se natjecali u prepoznavanju, opisu i sljubljivanju vina s pojedinim jelima. U polufinale je ušlo 12 najboljih, osam iz Istre i četiri iz Zagreba.

Među njima najviše ih je bilo iz rovinjske Maistre - uz Filipa Savića, bili su to Ivan Zgrablić, Stefano Mužina, Fabijan Šantić i jedina sommelierka na prvenstvu Martina Omeragić, a u polufinalu su se još našli Tomislav Sokač iz umaškog Istraturista, Denis Peteani iz plominskog hotela Flanona i Ivan Dušić iz livadskog restorana Zigante. Uz dva finalista iz Zagreba u polufinalu su bili još Mario Lugarić iz restorana Monami i Darko Lugarić iz restorana Agava.

Iz Istre su se još natjecali Đanantonio Bošnjak (restoran Riva, Plomin), Vedran Veg (Arenaturist, Pula), Deni Sinković (Villa Anette, Rabac), Edi Brčić, Ivan Sopić, Saša Krajinović i Marck Čorić (Riviera Adria, Poreč). Kvarner su zastupali Darjan Zelić i Antonio Voraček iz opatijske kuće Liburnia hoteli.

Stručni žiri je za finalno natjecanje odabrao tri ovogodišnja najbolja sommeliera. Finalisti su morali posluživati žiri od 12 vrhunskih poznavatelja sommelierstva i ugostiteljstva. Među njima bili su Ninoslav Dusper, prvi predsjednik Hrvatskog sommelier kluba, Daniela Kramarić iz Voloskog, prva žena koja je osvojila državno prvenstvo, Klaudio Jurčić iz Voloskog, četverostruki prvak, Josip Tariba, doajen opatijskog ugostiteljstva, Branko Muždeka, prvak i manager opatijske Bevande i Dragan Ružić iz Rovinja, prošlogodišnji prvak, a najbolje sommeliere su ocjenjivali i suci iz Slovenije. (Piše A. POKRAJAC)

CIJELI TEKST U TISKANOM IZDANJU.


Podijeli: Facebook Twiter