Puljanin Erik najmlađi vodič pasa u Hrvatskoj

Erik i Izzy
Erik i Izzy

Zove se Erik Bijelić, rođen je 9. lipnja 2000. u Puli i najmlađi je hrvatski vodič za pse. Mediji su ga prozvali hrvatskim Cezarom Milanom, ali njemu su najvažniji samo njegova belgijska prijateljica ovčarka Izzy i treninzi.

- Izzy je moja jako dobra prijateljica. Ima tri godine, tvrdoglava je i razigrana. Ovim sportom sam se počeo baviti kad je uginuo moj prvi pas Aska - mješanka njemačkog ovčara i haskija. Tada sam saznao za belgijske ovčare, a kad smo vidio kako su ti psi dobri jako su me zainteresirali. Izzy živi sa mnom u kući, imamo jako dobar odnos, a sluša me jer puno treniramo, najčešće dva puta tjedno... U rujnu ove godine položio sam radni ispit IPO 1 u Puli, a to je program poslušnosti, napada, obrane i traga. Prošli tjedan sam osvojio prvo mjesto u IPO 1 programu na CACIT-u Pula 2013., međunarodnoj utakmici školovanih radnih pasa u Valbandonu. U ukupnom natjecanju sam bio drugi., kaže nam samozatajni Erik. Ide u pulsku školu Stoja i svira klavir, omiljeni predmeti su mu hrvatski i priroda.

Njegovi treneri su Damir Bernaca i Peter Maša, obojica svjesni Erikove darovitosti u radu s psima, ali i svjedoci njegove radišnosti i upornosti.

- Erikova kinološka povijest počinje s Izzy koju sam dobio iz Belgije radi uzgoja. Vrlo brzo smo vidjeli da je zainteresiran za nju i počeli smo s pilot projektom. Dali smo mu kuju i čekali kako će se njih dvoje snaći. Erik je jako zagrizao, ponaša se kao mali vojnik, tako ga volimo zvati, i izuzetno je radišan te po meni možda najtalentiraniji vodič u budućnosti hrvatske radne kinologije, a sad je već stigao do tog IPO 1 programa. To znači da je savladao s kujom trag, poslušnost, napad i obranu, veli Bernaca.

- Pobijedio je prošli vikend na CACIT- u Valbandonu tako da je to jedan presedan u radnoj kinologiji. On je talentiran, međutim, puno je talenata prošlo u svim sportovima i nikada od njih nije ništa bilo. Njemu se poklopila fantastična stvar, a to je kvalitetan pas, Erikova želja, podrška obitelji i sjajna sredina u kojoj radi. Ta sredina smo u biti mi i Running wild centar u Škatarima tj. bolje rečeno sjedište Kluba belgijskih ovčara "Istrian" iz Pule koji je najuspješniji natjecateljski klub trenutno u Hrvatskoj. Osim Erika, koji će ove godine vjerojatno po IPO 1 programu biti prvak, imamo i Petera Mašu, drugog trenera,
dugogodišnjeg prvaka po najvišem IPO 3 programu i člana reprezentacije Hrvatske. (Piše Tatjana GRBIĆ, snimio Dejan ŠTIFANIĆ)

CIJELI TEKST PROČITAJTE U TISKANOM IZDANJU.
 


Podijeli: Facebook Twiter