Puljanin Darien Folja najmladi Hrvat na Mt. Blancu

Isteklo je pravo korištenja fotografije
Isteklo je pravo korištenja fotografije

S dvoje kolega iz Zagreba i još 13 njih iz Srbije i Makedonije 18-godišnji Puljanin Darien Folja popeo se na najviši europski vrh, Mt. Blanc u Francuskoj. Folja je tako postao najmladi Hrvat i drugi najmladi Europljanin koji se popeo na Mt. Blanc i medu mladima je u svijetu kojima je to pošlo za rukom.

Folja kaže da ni u jednom trenutku nije poželio odustati, za razliku od nekih koji ipak nisu stigli do vrha. Dok se penjao, osjecao je lagano uzbudenje koje je poraslo kada je s ostalima stigao na vrh. Gore je jako vjetrovito i jako hladno pa su se pokupili nakon pet minuta, ali cilj je ostvaren. Iako je bila sredina lipnja, bilo je minus 25 °C.

- Pogled je bio cist te smo imali priliku uživati u pogledu na Alpe, prica nam Folja. Priznaje da je uspon bio naporan i dosta težak, zrak je dosta rijedak i neki su dijelovi prilicno opasni. "Roditelji me podržavaju, kao i prijatelji, ali oni ponekad u šali kažu da sam lud. Ja se na to samo nasmijem", kaže.

Nakon što su osvojili Mt. Blanc, popeli su i na vrh Gran Paradiso, najviši vrh u Italiji od 4.061 m. "Još nam nije bilo dovoljno", šali se Folja. Da je bilo srece, popeli bi se i na Breithorn, što su morali odgoditi jer jedna žicara nije radila.

Vec tri godine se ovaj mladi Puljanin bavi planinarenjem, vozi bicikl, a trenirao je i kick boxing. Kaže da mu se uspon na Mt. Blanc slucajno dogodio, nakon što se na internetu spojio s ljudima koji su krenuli na ekspediciju. Njegova želja je prvo bila da se popne na Mt. Elbrus u Rusiji na visini od 5.640 m, što je bilo u planu za 1. kolovoza, ali se od tog odustalo zbog nestabilne politicke situacije. Naime, planina se nalazi blizu Cecenije. Nije ni ovo loše, ali njegova ambicija je da se popne na Mt. Everest.

- Nije me niti malo strah što se toga tice, kaže ambiciozni Puljanin koji želi svoja iskustva podijeliti s drugima i porucuje svojim vršnjacima da se i oni ukljuce u planinarenje i alpinizam. Onima koji se odluce baviti alpinizmom i planinarenjem porucuje da je to jedna jako lijepa i zdrava aktivnost i da se slobodno u to upuste, ali da budu jako oprezni i da se dobro pripreme.

On sam nije došao nepripremljen jer je prošle godine s kolegama osvojio Mt. Blanc du Tacul od 4.248 m. Za ovaj poduhvat imao je sponzore kojima zahvaljuje jer put nije baš jeftin. Osim penjanja na Mt. Everest, Darien bi se želio opet popeti na Mt. Blanc, ali iduci vrh koji planira osvojiti je Aconcagua u Andama, vjerojatno vec ove zime. I to ovisi o sponzorima.


Podijeli: Facebook Twiter