Puljanin Bruno Valčić sudio 100. Tour de France

Bruno Valčić i peterostruki pobjednik Toura Bernard Hinault
Bruno Valčić i peterostruki pobjednik Toura Bernard Hinault

Najveća svjetska biciklistička utka, nedavno zaključeni Tour de France, prošla je bez hrvatskih vozača, ali je jedan hrvatski predstavnik na njoj imao itekako važnu ulogu. Pulski biciklistički sudac Bruno Valčić doživio je rijetki privilegij da kao jedan od tek četvorice sudaca koje određuje UCI, Međunarodna biciklistička organizacija, sudi ovogodišnje, jubilarno 100. izdanje Tour de Francea. Nakon što je sudio Giro d'Italia, tri svjetska prvenstva, te lani i Olimpijske igre u Londonu, Valčić je u Francuskoj kompletirao san.

- Bili ste na svim velikim utrkama osim Vuelte i poneke velike jednodnevne utrke. Koja je razlika između Toura i svih ostalih?

- Tour je poseban. Nije tek tako broj jedan u svijetu. Organizacijski i brojčano to je karavana koja djeluje gotovo savršeno. Kad si unutra tri, četiri tjedna, koliko sam ja sad bio, vidiš i neke nedostatke, pogotovo u prva tri, četiri dana dok se sve to ne uskladi. Ali, u globalu, to radi vrhunski tim u kojem svatko ima svoje zaduženje i u kojem svaki član tima ima ispod sebe druge ljude s kojima radi. To je biciklistička utrka broj jedan, definitivno.

- Imali ste čast suditi na stotom izdanju Toura. Je li bilo posebnosti zbog tog jubilarnog izdanja?

- Itekako. Već na prvom sastanku organizacije održanom na Korzici, glavni direktor ASO-a, organizatora utrke, Christian Prudhomme naglasio je da je ovo stoto izdanje i da ga nastojimo organizirati besprijekorno. Da ne bude grešaka. Potrudili smo se da tako i bude. Kad smo zadnjeg dana utrke u Parizu sjeli i svodili račune, organizatori su bili prezadovoljni našim radom i rekli nam da je sve odrađeno besprijekorno. Moram naglasiti da su svi u organizaciji bili super uljudni s nama sucima. Zaista je bilo ugodno raditi na ovoj utrci koja je posebna u svakom pogledu.

Istarski ljubitelji biciklizma nisu propustili priliku da uživo odgledaju jubilarno izdanje Toura?

- Iz Istre, uglavnom iz Pule, došlo je njih osmero koji su me prethodno kontaktirali, pa sam im osigurao propusnice. Došli su u utorak tijekom posljednjeg tjedna na cilj u Gap, u Alpama. Ostali su idućeg dana na brdskom kronometru i potom su bili i dan kasnije na mitskom usponu na Alpe d'Huez koji je premijerno penjan dva puta. Bili su puni dojmova i uživali u svemu što su vidjeli.

Na toj je, glavnoj etapi ovogodišnjeg Toura, uz cestu koja vodi na Alpe d'Huez bilo više od 500 tisuća ljudi. Kako je to izgledalo?

- Prošao sam puno velikih utrka, ali ovo je bilo stvarno nevjerojatno. Bilo je toliko ljudi na tom mitskom usponu, da se to ne može nigdje doživjeti, nego samo tamo. Bila je tolika gužva da smo mi s kotačima auta nekim gledateljima prešli preko noge, jer se oni jednostavno nisu uspjeli skloniti na vrijeme. Mi suci smo imali četiri auta i na cilju su nam od osam vanjskih samo dva retrovizora bila čitava. Ostali su razbijeni tijekom prolaska u toj gužvi. (Razgovarao Roberto CAR)

CIJELI RAZGOVOR ČITAJTE U TISKANOM IZDANJU.


Podijeli: Facebook Twiter