Puljanin Branimir Muidža humanist desetljeća

Branimiru Muidži priznanje uručio Predrag Matvejević
Branimiru Muidži priznanje uručio Predrag Matvejević

Puljanin Branimir Muidža postao je humanist desetljeća u izboru Internacionalne lige humanista. Muidža koji je danas generalni direktor Tvornice cemente "Kakanj" u BiH, dobitnik je nagrade jer je, po mišljenju komiteta za izbor laureata, iznimno pomogao lokalnoj zajednici u kojoj djeluje.

Priznanje "Zlatna povelja za humanizam, pregalaštvo i rad" predstavlja priznanje za neumorno stvaralačko djelovanje Branimira Muidže tijekom deset godina, stoji u obrazloženju nagrade, te se napominje: "Svijetli primjer humanista poput Branimira Muidže mogu i treba da budu opomena i brana protiv izvitoperenosti, da budu poticaj za pregalaštvo."

Građani Kaknja, kako stoji u obrazloženju, zahvalni su Muidži i tvrtki kojoj je na čelu za izgradnju dječjeg vrtića, informatizaciju škola, uređenje parkova i lokalnog kamenoloma, odnosno za akcije koje su znatno podigle kvalitetu života u tom gradu.

Odluku o izboru Branimira Muidže za humanista desetljeća donijeli su Slobodan Unković (Srbija), Eduard Kušen (Hrvatska) i Duljko Hasić (BiH). Tvornica cementa Kakanj istodobno je nagrađena zlatnom poveljom "Dr. Aurelio Peccei".

Internacionalna liga humanista poznata je međunarodna mirotvorna organizacija, u čijem su utemeljenju sudjelovali Ivan Supek, nobelovci Linus Pauling i Philip Baker te predsjednik Rimskog kluba Aurelio Peccei.

Branimir Muidža ljetos je proglašen i međunarodnim menadžerom desetljeća, zbog poslovnih uspjeha koje postiže s cementarom u Kaknju. (D. GRAKALIĆ)


Podijeli: Facebook Twiter